"Svet je nekada bio malo jednostavniji. Deca su trčkarala slobodno i vraćala se kući u vreme večere, a roditelji nisu toliko brinuli. Ali danas su roditelji pod većim pritiskom nego ikada", navodi se na zvaničnoj Internet prezentaciji neobičnog malog uređaja za dečju zabavu i komunikaciju, a roditeljsko rasterećenje.

Ovaj aparat nazvan je "Filip", po sinu Stena Kirkbaka, koji ga je osmislio i plasirao na tržište. Naime, nakon što je Kirkbakov trogodišnji sinčić nestao na trideset minuta, ovaj tata je bio toliko uplašen da je poželeo da sličan aparat postoji. Budući da ranije nije čuo da je tako nešto dostupno roditeljima – napravio ga je sam.

"Filip" ima osnovne funkcije mobilnog telefona – može da poziva i prima pozive i da razmenjuje kratke tekstualne poruke. Međutim, mnogo je važnije što sadrži lokator, zahvaljujući kojem mame i tate ne treba da brinu jer, ukoliko poseduju smartfon, redovno dobijaju notifikacije o tome gde se njihova deca nalaze. Zapravo, notifikacije se šalju kada deca napuste tzv. bezbedne zone – školu, porodični dom itd.

Ovaj aparat može se naći u ružičastoj, plavoj, crvenoj i zelenoj boji i kupuje se preko Interneta, a u prodaji je od decembra prošle godine.