Kao većina današnjih mladih žena, Pauelova je vaspitana u duhu jednakosti polova i godinama je vredno radila na svojoj karijeri. Ona je bila uspešna poslovna žena, urednica jednog magazina, a nakon uspešnog poslovnog dana, dolazila je kući svom suprugu i deci. Uživala je u takvom načinu života sve do trenutka kada joj je suprug saopštio da ona ne mora da radi jer on zarađuje dovoljno. Helena je tada, kako kaže, počela da razmišlja o životu.

Najpre joj je suprug predložio da da otkaz, što je Pauelova odbila istog trenutka. Međutim, sutradan je, ipak, analizirala njegov predlog...

„Više nisam imala vremena da vežbam. Kada bih se vratila sa posla, trIdesetominutno vežbanje u teretani mi nije delovalo vredno truda”, započinje Helena svoju priču. “Svakog jutra me je pozdravljala šefica, čiji je nadimak bio ( i još uvek je - osim ako nije porasla) Otrovni Patuljak. Uvek je imala ružan komentar o onome što radim. U popodnevnim časovima sam primala pozive od svoje dece, koja su se svađala, a samo je dadilja bila sa njima. Uveče, kada smirim sve, nisam imala snage ni da pričam sa mužem.”

Kada je malo bolje razmislila, Pauelova je odlučila da pristane na muževljev predlog, te je danas domaćica – sprema doručak, vodi svoje troje dece u školu, odlazi u kupovinu, spava popodne i sređuje nokte. Kako sama priznaje, nakon što je postal domaćica, pronašla je vreme za sve ono što voli – čak i za odlazak u teretanu. Takođe, ona primećuje da se i ponašanje njene dece poboljšalo nakon što je ona postala mama koja je uvek tu.

“Pitam se žele li potajno sve žene da budu u poziciji da ne moraju da rade… Mali broj bi to priznao, ali sam ja iz svog iskustva saznala istinu – otkaz neće samo učiniti vaš život prijatnijim već će vas učiniti i boljom majkom i suprugom”, smatra Helena i dodaje da veruje da su žene koje kritikuju nezaposlene mame, zapravo, samo ljubomorne na njihovu sreću. I sama je nekada spadala u zaposlene majke koje kritikuju žene koje ne rade, te veruje da je otkrila pravu istinu - bila je veoma ljubomorna.

Ipak, ona dodaje da je bila prinuđena da ponovo počne da radi, ali samo povremeno, i to onda kada njoj odgovara. Time njena porodica popunjava rupe u budžetu koje su se javile nakon što su njena deca upisala skupe privatne škole, za šta je, kako pišu mediji, zaslužna upravo Helena, koja je bila uz svoje mališane kada im je to bilo potrebno.