Američka studentkinja Džul Mur pokrenula je peticiju s ciljem da sledeća princeza u animiranom filmu kompanije Dizni bude krupnija nego što je do sada bio slučaj.

Ona je objasnila da je povod za pokretanje peticije "Svako telo je lepo", koju je do sada potpisalo više od 22.000 ljudi, želja da pomogne krupnijim devojčicama, ali i da učini realnijom sliku  ženskog tela u očima muškaraca.


Rekla je da je ova promena neophodna kako bi "dečaci videli princezu koja je krupnija da ne bi odrasli misleći da žene sa kojima izlaze moraju da izgledaju savršeno".


"Mislim da bi to mnogo značilo za krupnije devojke koje svakodnevno bombarduju slikama zbog kojih se osećaju ružno jer se ne uklapaju u žgoljave standarde", kaže Murova.


Takođe, novinarka "Gardijana" Ana Smit javno je kritikovala nerealan izgled junakinja filma "Zaleđeno kraljevstvo".


"Ovi krupnooki likovi koji navodno predstavljaju realistične žene šalju poruku: da bi bili princeza morate da budete ne samo hrabri već i nedostižno lepi", smatra ona.


Ipak, i u Dizniju postoje oni koji nisu oduševljeni načinom na koji se osmišljavaju likovi za filmove namenjene najmlađima, zbog čega je lutka krupnije junakinje "Hrabre Meride" predložena za novu liniju igračaka. To je, međutim, naišlo na neodobravanje dela zajednice na Internetu, koja se pobunila protiv ideje realistične Meride.