U američkom gradiću Albionu nalazi se zabavno mesto koje nosi naziv Škola za Deda Mrazove "Čarls V. Hauard" i u koju dolaze svi koji sanjaju da postanu Božić Bate. Svake godine desetine zaljubljenika u lik starijeg čike u crveno-belom odelu dolaze u Albion sa željom da i sami postanu najbolji Deda Mrazovi na svetu, zbog čega prolaze kroz različite faze maskiranja, uče kako da oponašaju gestikulaciju specifičnu za Božić Batu, kako negovati irvase, kako leteti itd.

Takođe, među predmetima koji se ovde izučavaju su i Deda Mrazova istorija, pisanje biografije i veliki broj tehnika koje su neophodne kako bi iskustvo druženja s Božić Batom svakom detetu bilo nezaboravno i veselo.

Jedan od njih je i Klif Snajder, koji je završio ovu školu i danas uživa u svojim "dedamrazovskim" danima. On radi u Severnoj Karolini gde ga deca očarano posmatraju, uživajući u ideji o njemu kao čarobnom biću koje ispunjava želje dobroj deci.

"Nisam bio siguran hoću li uspeti da završim školu za Deda Mraza, ali mi je upravnik rekao: Klif, kada se budeš vratio kući, bićeš Deda Mraz. I to najbolji mogući".

Ova škola nije jedino mesto na svetu na kojem se obučavaju Deda Mrazovi, ali je najstarije i, svakako, najpoznatije. Osnovana je 1937. godine, s ciljem da sačuva tradiciju verovanja u Deda Mraza i omogući svima koji sanjaju da uveseljavaju mališane da uskoče u crvene kostime i pokriju obraze belom bradom.

I samo zdanje u kojem se održava nastava podseća na Laponiju i svet bajki i može da izmami osmeh i probudi toplinu i dete u svakom od nas...