Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvod roditelja utiče na zdravlje dece

Istraživači su otkrili da razilazak roditelja može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje dece, a koje se manifestuju u kasnijim godinama.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Nova studija, objavljena u žurnalu za psihoneuroepidemiologiju 12. jula 2013. godine, pokazuje da osobe, čiji su se roditelji razveli ili rastali pre njihove šesnaeste godine, imaju povećan rizik od upalnih procesa u kasnijoj dobi, što može da prouzrokuje razne probleme sa zdravljem, poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka.


Britanski naučnici na čelu sa dr Rebekom Lejsi sa Univerziteta za epidemiologiju i javno zdravlje u Londonu, analizirali su podatke od blizu 7.500 ispitanika u Nacionalnoj dečjoj razvojnoj studiji koja datira još od kasnih pedesetih godina prošlog veka. Oni su ustanovili da 8,4 odsto njih ima roditelje koji su se rastali dok su oni još bili deca, kao i to da su ove osobe imale viši nivo takozvanog C- reaktivnog proteina (CRP), kada su napunile 44 godine. CRP je protein koji se nalazi u krvi i reaguje na upale, a povećani nivo ovog proteina signalizira upalu u telu i povećava rizik od niza bolesti.

Nakon upoređivanja nivoa CRP-a između ljudi čiji su se roditelji rastali tokom detinjstva i onih čiji nisu, istraživači su otkrili da su pojedinci iz rastavljenih brakova imali za 16 odsto veći nivo ovog proteina.

Prema autorima studije, roditeljski razvod nije direktno odgovoran za povećane nivoe CRP-a i, shodno tome, za povećan rizik od nekih najopasnijih bolesti. Doktorka Lejsi je objasnila da na to verovatno najviše utiču socijalni i materijalni nedostaci, ali i psihološki problemi usled razdvajanja roditelja, a takođe je ustanovljeno i da ovi mališani mogu kasnije da imaju lošiji odnos sa roditeljima.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica