Usled ranijeg početka rada hormona došlo je i do ranijeg pojavljivanja prve menstruacije kod devojčica, ali i prvih akni na licu.

Dvanaesta godina se do skoro smatrala donjom granicom za pojavljivanje mitisera i akni. Međutim, istraživanja su pokazala da se današnja deca mnogo ranije susreću sa ovim problemom.

"Definitivno se primećuje pomeranje, nije više neobično za sedmogodišnjaka ili devetogodišnjaka da ima akne", izjavila je doktorka Latanija T. Bendžamin, dermatolog u Luil Pakard dečjoj bolnici u Stenfordu.

Zbog čega je problem akni danas toliko izražen?

Porast broja mlađe dece sa ovim problemom može biti i posledica toga što su moderni roditelji manje tolerantni na akne, a doktori rešeniji da savetuju lečenje, tvrde pojedini naučnici. Jedan od njih je i doktorka Ana Laki, pedijatrijski dermatolog.

Rezultati istraživanja

Prema studiji iz oblasti pedijatrijske dermatologije iz 2011. godine, koja je ocenila oko 93 miliona poseta lekaru zbog akni (dece uzrasta od šest do 18 godina), prosek godina u kojoj su akne stvarale probleme se u periodu od 1979. do 2007. godine smanjio sa 15,8 godina na 15,0 godina. Procenat dece od šest do osam godina kojima su se pojavile akne, sa nule se povećao na 1,5 procenata

Naime, studija koju je ova doktorka, sprovela pre 19 godina (1994. godine) pronašla je da 78 procenata devojčica od devet do deset godina ima akne. Zbog toga Ana nije ubeđena da deca mlađeg uzrasta danas imaju ove probleme već da je razlog agresivnijeg tretmana akni kod mlađe dece isključivo posledica promene u razmišljanju roditelja.

Roditelji su sada više zainteresovani za rešavanje problema nego deca, tvrdi i doktorka Bendžamin, navodeći da deca sa sedam i osam godina nisu fokusirana na te “sitnice ne licu”, već da njih u tom uzrastu najviše zanima igra.

"Ima roditelja koji su perfekcionisti. Većina njih ne želi da im deca budu loše raspoložena zbog problema sa kožom", izjavila je ova doktorka.

Kako se leče akne kod devetogodišnjaka?

Pedijatri upozoravaju da se lekovi protiv akni olako i naširoko prepisuju ili uzimaju bez recepta, a da je samo mali broj istih testiran za decu tog uzrasta.

"Dvadeset godina ranije pedijatar bi rekao - pa dobro, proći će,

Jake akne koje se ne leče mogu da dovedu do stalnih ožiljaka ili kod tamnije kože do previše pigmentovanih mrlja koje mogu decu da nerviraju više od akni

a sada odmah savetuje lečenje problema", rekla je doktorka Laki.

Pojedini doktori savetuju da akne kod mlađih adolescenata, ukoliko ne uznemiravaju dete, ne bi trebalo dirati, već samo voditi računa o rutinskoj nezi lica. 

Međutim, izražene akne kod devetogodišnjaka ukazuju na ozbiljnije probleme u kasnijem periodu, zbog čega je važno na vreme reagovati, kako bi se smanjio psihološki i fizički uticaj akni na dete.

Naučnici napominju da je većina lekova protiv akni testriana za decu preko dvanaest godina.

Takođe, tetraciklin, oralni antibiotik, ne bi trebalo da se koristi kod dece mlađe od osam godina jer može da napravi trajne fleke na zubima koji su još u razvoju.