Tri dana nakon što joj je suprug zatražio razvod, jedna britanska stomatološka sestra poreklom iz Australije se spakovala i bez ičijeg znanja sa decom otišla u kuću svojih roditelja u Melburnu.


Iako je ovaj čin britanski sud okarakteriosao "surovim" jer je bez suprugovog znanja ili bilo kakvog obaveštenja zajedno sa decom nestala na drugi kraj sveta, majka je ipak stekla pravo na trajno starateljstvo i protiv nje se ne vodi krivični postupak.


U zvaničnoj izjavi za javnost, nadležni sudija Mostin je rekao kako je odluka doneta imajući dobrobit dece u vidu, za koje bi bilo traumatično da majka bude gonjena za otmicu.


Otuđeni muž je takođe pristao da se preseli u Australiju kako bi živeo bliže dece.


Sudija je objasnio kako je žena postala nesrećna jer je suprug, član lokalnog kriket kluba, provodio više vremena igrajući kriket nego sa njom.


Par se upoznao 2001. godine u Australiji a od venčanja 2006. godine živeli su u Engleskoj. U maju 2011.  supruga je sa dvoje dece pobegla u Melburn i od tada je počeo sudski postupak. U jednom momentu muž je stekao pravo da decu iz Australije vrati u Englesku, što je i učinio, ali krajnja odluka suda je bila da deca ipak ostanu uz majku.


Sudija je dodao kako su mnoge brakorazvodne parnice posebno teške jer sa sobom nose razdvajanje dece od roditelja koji ostaju da žive u drugoj zemlji ili na drugom kontinentu. Istakao je kako je u ovom slučaju olakšavajuća okolnost bila voljnost oba roditelja da se presele u zemlju onog koji osvoji starateljstvo, kako bi održali redovan kontakt sa decom.