Istraživači iz kalifornijskog zdravstvenog centra Kaiser Permanente proučavali su ishranu 400 učenika osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali u trogodišnjoj studiji čiji je cilj bio da se istraži najbolji pristup za podsticanje zdrave ishrane kod dece.
Tokom studije, istraživači su radili sa nastavnicima i školskom administracijom u određenim školama kako bi poboljšali ishranu dece. Na primer, implementirali su zdravije obroke u školskim kuhinjama, a na školskim događajima i priredbama služila se zdravija hrana.
Količina nezdrave hrana koju učenici konzumiraju smanjila se za 30% tokom studije u školama u kojima su istraživači intervenisali, u poređenju sa povećanjem od 26% u drugim školama. Takođe se povećao i procenat zdrave užine koju deca donose od kuće ili kupuju u lokalnim radnjama.
“Škole su idealno mesto za sticanje zdravih životnih navika u ishrani, ali do sada je to bilo lakše reći nego učiniti”, rekla je šefica istraživanja Karen Kolmen. Ona je dodala i da im je studija pomogla da razumeju na koji način zajednica i škole mogu da rade zajedno kako bi se smanjila gojaznost kod dece.