Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj traje 90 minuta duže ako je majka uplašena!

Petina žena se plaši porođaja što dovodi do toga da sam porođaj traje u proseku sat i po vremena duže, pokazuje nova studija.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nervoznim ženama uglavnom treba oko osam sati da se porode, dok onima koje nisu uplašene treba oko šest i po sati.

Istraživači sa Univerziteta u Oslu su tražili od 2206 žena koje su bile u sedmom mesecu trudnoće da urade psihološki test. Rezultati su pokazali da je 7.5 odsto žena ima strah od porođaja.

Istraživači su istakli da žene koje su uplašene luče

Smatra se da petina žena ima tokofobiju, odnosno strah od porođaja

adrenalin, koji dovodi do zaustavlja mišića u njihovoj materici što sprečava pravilne kontrakcije. Studija je takođe pokazala da kod žena koje su uplašene postoji veća verovatnoća da će im biti potreban epidural ili carski rez.

"Generalno, duži porođaj može dovesti do potrebe za carskim rezom. Ipak, važno je da se naglasi da veliki broj žena koji se plaši porođaja na kraju imaju uspešan vaginalni porođaj, a carski rez se primenjuje samo u specifičnim situacijama", rekla je Samanta Salvesen Adamas, šef istraživačkog tima.

Rezultati studije su takođe pokazali da kod žena koje imaju strah od porođaja postoji veća verovatnoća da će im biti potrebna intervencija što mora da se uzme u obzir pre porođaja, kako bi babice i lekari bili pripremljeni.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica