Izvor: Vesti online


Rezultati istraživanja pokazuju da su tridesete najbolje godine kada treba da postanete majka ili otac prvi put! U istraživanju su učestvovali oni koji su roditeljstvo iskusili u nešto kasnijoj životnoj dobi.
Učesnici studije naveli su da roditeljstvo u 40-tim godinama ima više prednosti nego mana. Ali, kada bi opet birali, 80 posto žena i 70 posto muškaraca smatra da je najbolje vreme za prvo dete između 30. i 35. godine, piše Fox News.

 Većina je dodala da su dete i želeli u tim godinama, ali su ih sprečile razne životne okolnosti. U studiji univerziteta Kalifornija učestvovalo je 107 ljudi koji su u braku i imaju primanja iznad prosečnih ili su samohrane majke koje su dete dobile veštačkom oplodnjom, prenosi Tportal.

Oko 72 odsto žena i 57 odsto muškaraca kao glavni razlog kasnijeg roditeljstva ističe veću emocionalnu spremnost. Tako je jedan otac opisao da je u četrdesetim godinama bio svesniji sebe i okoline nego 20 godina ranije i da sada može imati kvalitetniji odnos i komunikaciju sa dtetom.

Ostale prednosti kasnijeg roditeljstva koje navode učesnici studije su bolja karijera i finansijska sigurnost kao i veća povezanost sa partnerom i porodicom.