Izvor: Smedia


Zapadnjaci previše pričaju o ljubavi i osećanjima, a istočnjaci su fokusirani na zajednički rad da bi sebi osigurali dobar život.

"Brak u zapadnom delu sveta fokusiran je na romantiku, strast i izražavanje osećanja između supružnika. Kod istočnjaka je to drugačije. Na primer, kineski brakovi više su tradicionalni i temelje se na drugačijim vrednostima, a kod njih je i manja stopa razvoda", pojasnila je Kim Halford, profesorka psihologije na Univerzitetu u Kvinslendu za Sidnej Morning Herald.

Uočeno je da zapadnjaci u brakovima puno pričaju o ljubavi i osećanjima, dok Kinezi saosećaju radeći zajedno da bi sebi izgradili dobar život. Uz to, Kinezi na bračne parove gledaju kao na produžene porodične jedinice, dok su u zapadnome svetu bračni parovi odvojene jedinice.


Kako je pojasnila Kim Halford, zapadnjaci traže emotivno zadovoljstvo van braka ako ga ne dobijaju unutar bračne zajednice. S druge strane, Kinezi zajedničkim naporima prebrode teška vremena jer rade za isti cilj. "U braku nije reč o dobroj zabavi, nego o kompatibilnosti i podršci", naglasila je Halford.


Rezultati tog istraživanja poslužiće terapeutima kao osnova za razvoj novih metoda koje treba da pomognu da se i u zapadnome svetu sačuva više brakova. To znači da će svi oni koji budu radili s bračnim terapeutima morati da usvoje nove veštine i vrednosti.