Majčinstvo se, bez sumnje, odlaže. I žene sve češće -iz različitih pobuda- prvi put rađaju u kasnim tridesetim s tim da se granice neprestano pomeraju. Prenosimo vam iskustva starijih majki. 

Kako bi pokazala i dokazala da za majčinstvo nikada nije kasno 50-godišnja trudnica En Maloni naga se slikala za "Njujork magazin".

En Maloni
se prvi put porodila sa 50. Ona i njen suprug John Ross su pomoću veštačke oplodnje postali roditelji. Upoznali su se kada je ona imala 47 i odmah su krenuli "u akciju". Sada kao šezdesetogodišnjakinja ima dve ćerke.

O svom iskustvu kaže:
- Hormonima sam morala da odložim menopauzu da bi rodila drugo dete. Lily ima sedam, a Isabella deset godina. I suprug i ja imamo dosta energije i veoma smo posvećeni deci. Takvi smo bili celog života, svašta smo radili, a sada smo tu neicrpnu energiju usmerili na decu - objašnjava Ann.

Ipak, njenom suprugu devojčice su deca iz drugog braka. On već ima tridesetpetogodišnjeg sina. Nada se da je sada bolji otac.

Slično iskustvo ima i Kate Garros. Ona je, priznaje, u mladosti propustila nekoliko prilika da osnuje porodicu i tek je sa 53 sa drugim mužem, takođe uz pomoć veštačke oplodnje, postala mama blizanaca Alexandre i John koji sada imaju sedam godina. Za nju je problem što su se sa decom pojavili i neminovni problemi - ona boluje od artritisa kao mnoge žene u 61. godini.

- Ja možda nisam po meri okoline i drugih, ali sam ostvarila svoj san. Nekada u šali kažem da kada sam videla da neću imati unučiće, odlučila sam da rodim decu.