Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ibuprofen može da udvostruči rizik od pobačaja

Trudnice koje uzimaju lekove protiv bolova kao što je ibuprofen dva i po puta izloženije riziku od pobačaja, pokazalo je istraživanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Smedia

Naučnici upozoravaju da je desetine hiljada trudnica koje uzimaju ovu vrstu pilula nesvesno opasnosti.

Opsežna studija pokazala je da žene koje su konzumirale ibuprofen ili slične lekove protiv bolova neposredno pre začeća do 20. nedelje trudnoće 2,4 puta izloženije riziku.

Iako postoje jasna upozorenja na kutijama lekova da ne bi trebalo da se koriste u trudnoći, jedna od šest trudnica ih i dalje koristi.

Studija je obuhvatila grupu lekova protiv bolova poznatih kao nesteroidni antiinflamatorni lekovi, među kojima su i ibuprofen i naproksen.
Aspirin je takođe u ovoj kategoriji, iako nije bio uključen u studiju, dok se paracetamol smatra bezbednim, piše Dejli mejl.

Istraživači veruju da uzimanje bilo kog od ovih lekova može da dovede do toga da embrion nepravilno prione uz tkivo materice, što znači da je verovatnije da će doći do spontanog pobačaja.

Oko jedna u osam trudnoća završi pobačajem, a većina se desi u prvih 12 nedelja.
Često nema očiglednog uzroka, ali starije žene i one koje puše, piju ili su gojazne su pod daleko većim rizikom.

U studiji objavljenoj u časopisu Kanadske lekarske komore učestvovalo je 47.050 žena starosti od 15 do 45 godina.

Dr Virdžinija Beket, portparol britanskog Kraljevskog koledža akušera i ginekologa, kaže: "Važno je da svaka žena pre začeća i za vreme trudnoće planira trudnoću i smanji rizik od komplikacija uz pomoć zdravog načina života."

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica