Izvor: S media


Naučnici tvrde da ženskom telu treba vremena da se oporavi od prethodne trudnoće, te da deca koja su začeta neposredno nakon prethodnog porođaja dobijaju manje hranljivih materija nego što je potrebno za normalan razvoj.

Podaci dobijeni na osnovu istraživanja u kojem je obuhvaćeno 600.000 kalifornijskih porodica, dodatno su potkrepili tvrdnju da mali razmak između dve trudnoće može biti izuzetno štetan po dete, piše "Daily Mail".

Prethodna istraživanja su pokazala da žene koje naprave mali razmak između dve trudnoće rizikuju preuranjeni porođaj, kao i da njihove bebe mogu imati manju težinu od normalne.

Istraživanje je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu "Pediatrics", a cilj je bio otkriti učestalost slučajeva autizma među 663.000 drugorođene dece koja su se rodila od 1992. do 2002. godine.

Naučnici su pažnju usmerili vremenskom intervalu između rođenja prvog i začeća drugog deteta. U obzir je uzeta i starosna dob roditelja, etničko poreklo, obrazovanje majke, kao i podaci o zdravstvenom osiguranju.

"Ovi rezultati pokuzuju da deca rođena nakon kratkog perioda između dve trudnoće imaju veće šanse da obole od autizma. Najveći rizik je povezan sa dve trudnoće između kojih je prošlo manje od jedne godine", rekao je autor istraživanja dr. Keely Ćeslack-Postava sa Univerziteta Columbia.

Deca koja su začeta nakon manje od godinu dana od prethodnog poroda imaju 3,4 puta veće šanse da budu autistična u odnosu na normalno dete istog uzrasta. Bebe začete 12 do 23 meseca nakon prethodnog porođaja imaju 1,9 puta veće šanse, dok razmak od dve do tri godine između dve trudnoće znači veći rizik od autizma za 1,2 puta.

Uzroci autizma su još uvek misterija, iako neki misle da se radi o kombinaciji genetičkih i ekoloških faktora, posebno kada se beba razvija u materici.

Američki naučnici kažu da mali razmak između dve trudnoće predstavlja opasnost da dete neće dobijati dovoljno hranljivih materija, te su naglasili da su pronašli vezu između malog razmaka i autizma, ali da još uvek ne znaju njegov pravi uzrok.