Izvor:Lekarinfo.com


Nedavno sprovedena studija utvrdila je da adolescenti, kasno noću, koriste različite oblike tehnologije, kao što su video igre, mobilni telefoni, kompjuteri, televizija... Kao rezultat toga, javlja se česta pospanost preko dana.
’’Svaki faktor, koji dovodi do pogoršanja kvaliteta i kvantiteta sna, uzrokuje i teškoće sa učenjem i ponašanjem u školi’’- rekao je William Kohler direktor ’’SLEEP’’ Instituta na Floridi. ’’Kada deca ostanu do kasno u noć i igraju igrice ili pišu poruke povećavaju rizik od dobijanja Neurokognitivnih problema.’’
Prema istraživanjima rađenim na ’’SLEEP’’ 2010, na 24-om sastanku profesora sa ovog instituta, dokazano je da su od 8000 ispitane dece, rezultati iz čitanja, stranih jezika i matematike bili mnogo bolji kod dece čiji su roditelji vodili računa o zdravom snu svog deteta.
Ometanje normalnog spavanja, bilo tehnologijom ili nekim drugim faktorom, može resetovati Cirkadijumni Sat u mozgu. Čest problem, ostajanje budnim do kasno i prespavanje celog vikenda, može otežati spavanje i izazvati teško buđenje radnim danima, tako da je važno da se održi konzistentan raspored spavanja cele nedelje.
Kohler je objasnio da broj sati spavanja kod dece zavisi od uzrasta deteta. Dete od 5 godina starosti bi trebalo da spava 11 sati, dete od 9 godina starosti treba da ima 10 sati sna, dok deca od 14 godina treba da imaju samo 9 sati sna.
Roditelji bi trebalo da učestvuju u ovoj studiji, tako što će pratiti vreme uspavljivanja deteta i broj sati provedenih u snu, i na osnovu toga produžiti ili skratiti vreme spavanja ili uopšte promeniti rutinu spavanja, u cilju postizanja boljeg efekat.
Za uspostavljanje zdravijeg sna kod dece, Kohler preporučuje sprovođenje određenih rutina pred spavanje. Uzbudljive, viskoko-energetske aktivnosti treba izbegavati najmanje sat vremena pred spavanje. Aktivnosti kao što su topla kupka, pranje zuba, šolja toplog mleka i čitanje pričica, šalju mozgu signal da je vreme za spavanje. Vežbe, kofein (u čajevima ili koka koli) i slatkiše treba izbegavati pred spavanje. Idealna atmosfera za spavanje je mračna, tiha prostorija, sa temperaturom od oko 25 stepeni Celzijusa, bez kompjutera, televizora itd.