Izvor:Lekarinfo.com
Perfluorna karboksilna kiselina (PFCA) je vodootporna, jaka i dugotrajna ambalaža, ali toksična za ljudski organizam. ’’Smatramo da su glavni izvori PFCA, koji kod ljudi izazivaju nagomilavanje polifluoralkil estre (PAP), upravo omoti nekih slatkiša, kao i kesice kokica za mikrotalasnu’’- rekla je Jessica D’eon, profesor sa Univerziteta u Torontu.
S obzirom da je u prethodnim studijama kod ljudi uočena određena koncentracija PAP-a, naučnici su u studiji koristili eksperimentalne pacove, kako bi utvrdili stvarno poreklo ovih supstanci. Pacovi su bili izloženi PFCA kiselinama oralno ili putem injekcija, i praćeni tri nedelje.
’’Otkrili smo da je glavni uzrok povećanja PAP estara u organizmu upravo PFCA kiselina iz omota slatkiša i brze hrane. PAP estri su hemikalije koje toksično deluju na naš organizam’’- rekao je Scott Mabury, vodeći istraživač ove studije i profesor odseka za hemiju na Univerzitetu u Torontu.
’’Ovo otkriće je izuzetno važno za kontrolisanje ljudske izloženosti hemikalijama, što je moguće samo ako razumemo na koji način hemikalije deluju na nas. Osim toga, mnogi se bave problemima zagađenja životne sredine, a mi im u tome dosta pomažemo ovim otkrićima’’.
’’Naravno, ne možemo tvrditi da je jedini uzrok PAP-a u našem organizmu upravo PFCA kiselina iz omota slatkiša i brze hrane, ali možemo tvrditi da je jedan od glavnih izvora’’.
Interesovanje za izloženost ljudi PAP estrima raste. Vlade u Kanadi, SAD-u i Evropi su već odobrile programe za borbu protiv ovih hemikalija. Rezultati ovih istraživanja pružaju vredne dodatne informacije u pogledu upotrebe PAP estara u proizvodnji hrane.