Izvor: Mondo

Budući očevi, kako iz ličnog iskustva piše Linda Gedes, kolumnistkinja časopisa "Nju sajentist", počinju, jedva prikrivajući nervozu, da se pitaju šta ih očekuje u vreme ženinog porođaja i u nedeljama koje mu neposredno slede.

"Mislim je to potpuno normalno kako se približava 'veliki dan' ali, dok ja prolazim kroz dramatične biološke promene, pitam se da li hormoni počinju da 'bombarduju' i budućeg tatu", piše Gedesova.

Naučnici, naime, tvrde da kroz izvesne biološke promene prolaze i muškarci kad postanu očevi.

Tako je profesorka Rut Feldman, neurolog i endokrinolog sa Univerziteta Bar-Ilan u Ramat Ganu, u Izraelu, otkrila da kod žena, ali i kod muškaraca raste nivo oksitocina, "hormona nežnosti i maženja" kad postanu roditelji.

Čini se da je ovaj fenomen povezan kako sa ponašanjem tako i sa jednostavnom činjenicom roditeljstva: očevi kod kojih je više porastao nivo oksitocina više se igraju i zabavljaju sa svojom decom i privrženiji su im od očeva sa manjom koncentracijom oksitocina.

U drugom istraživanju, profesorka Feldman je konstatovala da fizičke igre sa decom znatno povećavaju nivo oksitocina kod očeva što blagotvorno utiče na njihovo celokupno ponašanje.

"Ovo otkriće naglašava potrebu da se stvore uslovi da roditeljska nega podstakne biološku bazu očinstva. Zato je poželjno da žena na ovo podseti supruga ili partnera kad provodi besane noći jer beba nikako ne prestaje da plače", savetuje Feldmanova.

Ipak, pojačano lučenje oksitocina nije jedina hormonska promena kroz koju prolazi otac posle rođenja deteta.

Ustanovljeno je da kod njega opada nivo testosterona - najverovatnije kao opomena da proredi svoje izlaske s prijateljima "na pićence" ili odlazak na utakmicu i ohrabri ga da se više posveti porodici.

Jer, tvrde endokrinolozi, što kod muškarca više raste nivo testosterona, to je manje voljan i spreman da se "bakće s decom".

Na sreću, tata se ne menja drastično

Pprofesorka Feldman je otkrila da se nivo hormona prolactin, poznatog po ključnoj ulozi u dojenju, takođe blago povećava i kod muškarca u danima neposredno pred ženin porođaj. Samim tim, muškarac sa povišenim nivoom prolactina u organizmu mnogo je brižniji i spremniji da pomogne oko smirivanja dečjeg plača.

Profesorka Feldman ovih dana je u časopisu "Hormoni i ponašanje" objavila studiju u kojoj je detaljno istraživala ovu povezanost.

Ona je merila nivo oksitocina i prolaktina kod 43 muškarca koji su prvi put postali očevi u periodu od šest meseci nakon rođenja deteta.

Pokazalo se da je povišen nivo prolaktina kod oca povezan sa njegovom željom da se bavi detetom.

Međutim, istraživanja su pokazala da se, na sreću, kod prilično malog dela muške populacije razvijaju znaci neke vrste "fantomske trudnoće", poznate kao "Kuvadov sindrom" (Couvade syndrom), dosta kontroverzne dijagnoze zasnovane na simptomima kao što su dobijanje u težini, jutarnje povraćanje, nesanica i bolovi u stomaku.

"Uostalom, srećna je okolnost da 'Kuvadov sindrom' retko 'napada' novopečene očeve jer - ko će ženi još izmorenoj od porođaja donositi čaj i kolače, podmetati rastresen jastuk pod glavu, umesto nje trčati do bebe s flašicom mleka i vaditi teške stvari iz kola", zaključila je svoju kolumnu Linda Gedes.