Izvor: Blic Žena

Slike su najvažnije porodično blago. Sa godinama njihova vrednost samo raste. Slikajte se što više

OBRATITE PAŽNJU NA SVETLOST
Za dobru fotografiju veoma je važno da imate kvalitetno svetlo. Profesionalci, kao što je Sherrie Nickol, njujorški ekspert za portrete, savetuje da decu slikate na otvorenom, rano ujutru ili kasno popodne. Ako fotografišete u zatvorenim prostorijama koristite blic, ali samo kada je zaista mračno.

PAŽLJIVO KADRIRAJTE
Približite se detetu i malo više nego što mislite da bi bilo potrebno. Kadrirajte tako da se vidi njegovo lice, ličnost, osećanja. Posle nekoliko godina nikome neće biti bitno da vidi šta je dete imalo obučeno ili kakve su mu bile patofne ili frizura tog dana. Važnije je da uhvatite detetov izraz.

NE SLIKAJTE ODOZGO
Uvek budite u ravni sa detetom. Ne slikajte odozgo. Čučnite, oslonite se na kolena ili sedite i škljocajte. Profesionalci savetuju da ako „pucate“ iz dečije perspektive veća je verovatnoća da će njegova ličnost komunicirati sa aparatom. Kontakt očima je veoma važan, pa ako vas vide kao sebi ravne, imaće više volje da se slikaju.

SLIKAJTE ŠTO VIŠE
Deca ne mogu dugo da sede mirna. Najlepše reakcije, osmesi i grimase su uvek spontani i neočekivani. Zato neka vam ruka uvek bude na okidaču - što više slikate, veća je verovatnoća da ćete napraviti savršenu fotografiju.

NEKA BUDU SPONTANA
Dozvolite deci da budu spontana, podstaknite ih rečima: „Pravite se da ja nisam ovde“. Igrajte se s njima, alite se, pa će biti spremniji na saradnju. Budite u pripravnosti, pa možda ulovite sliku koju ste baš i nameravali da napravite.

OHRABRITE IH
Neki klinci zahtevaju dodatno ohrabrenje kada vide foto aparat. Dajte im omiljenu igračku ili nešto drugo što im može skrenuti pažnju. Ako slikate novorođenče, neka ga drži neko u koga imate poverenja, a vi se prilagodite pozi koju želite da zabeležite- ako beba treba da stoji uspravno u naručju vi se okrenite i slikajte. Bebi treba da bude udobno i komforno.


JEDNOSTAVNA GARDEROBA

Za fotografisanje je važno da lepo obučete dete, ali nemojte da preterujete. Neka autfit bude jednostavan i udoban, da se vaše mezimče ne unervozi. Ako su u pitanju starija deca, dozvolite im da nose ono što vole. Biće drastično raspoloženija i spremna da poziraju.

SAMO BEZ NERVOZE
Shvatite „foto sešn“ kao avanturu i razibrigu. Nemojte da se nervirate, a pogotovo nemojte da dozvolite da to vidi vaše dete. Budite strpljivi, nemojte da negodujete i da opominjete dete. Elementi iznenađenja su ono najlepše u radu sa decom.