Izvor: Mondo

Vanmaterična oplodnja se sastoji iz uzimanja jajne ćelije potencijalne majke, njene oplodnje u laboratorijskim uslovima i postavljanja u matericu.

Jedan "ciklus" medikamenata i procedura koje ova, najnaprednija tehnika oplodnje zahteva, košta i do 15.000 dolara, a za uspešnu trudnoću često je potrebno nekoliko takvih ciklusa.

Većina dece koja su plod ovakvog začeća se rađaju zdrava. Ipak, prema dosadašnjim iskustvima, postoji neznatno veći rizik od nekog urođenog defekta. Osim toga, ova deca češće nego prirodno začeta mogu da budu ispodprosečne težine na rođenju.

Holandski tim zanimao je um, a ne telo ovako rođene dece, odnosno da utvrdi da li ovakvo začeće ostavlja bilo kakve emocionalne posledice, naročito u burnom tinejdžerskom uzrastu.

U tu svrhu stručnjaci iz Amsteradama, koje je predvodila Karin Vagenar, nisu se obratili roditeljima ili nastavnicima vantelesno začete dece, nego su se bavili samom decom.

Ispitanici starosti od 11 do 18 godina su popunili upitnik o problemima koje su imali u ponašanju, na emotivnom planu i u društvenom životu u prethodnih šest meseci. Rezutati 86 dece začete vantelesnom oplodnjom su upoređeni sa rezultatima 97 njihovih vršnjaka iz kontrolne grupe, koji su začeti prirodnim putem.

Utvrđeno je da praktično nema razlike u obimu problema između vantelesno i prirodno začete dece, kao ni u procentu onih u obe grupe koji se ne uklapaju u uobičajene mentalne parametre.

Jedno ranije američko istraživanje je, međutim, ukazalo na veću podložnost depresiji i opijanju među devojkama i veću podložnost poremećaju pažnje i hiperaktivnosti među mladićima koji su vantelesno začeti, u odnosu na njihove prirodno začete vršnjake.