Malena Gejs Kuper ima dve i po godine i nikad u svom životu nije jela šećer. Nijednom. Njena mama, Šejn Kuper, rekla je da će, naravno, kad njena ćerka bude dovoljno stara da sama odlučuje o tome šta je za nju najbolje, odabir prepustiti njoj, ali na ovaj način samo želi da izgradi dobre temelje za njen zdrav i uspešan budući život. I tako devojčica, od kad se rodila, živi na popularnoj Paleo ishrani, baš kao i njena mama.

“Ona mnogo vremena provodi s decom koja su neprestano bolesna – cure im nosevi, kašlju, imaju prehladu – ali ona to nikada ne pokupi”, ispričala je mama za Daily Mail. “I apsolutno mislim da joj ovakva balansirana ishrana toliko ojačava imunitet.”

Grejs kod kuće jede ono što joj mama spremi, a to nisu tostevi, hleb i slične namirnice. Jedan njen dnevni jelovnik tako se sastoji od jaja, povrća, piletine, voća, špageta napravljenih od tikvica, organske govedine i sira. A najviše voli, tvrdi njena mama, da jede sve vrste voća i odabraće ih umesto bilo kakvog dezerta.

Ipak, kad odlazi na rođendane, Grejs jede što i ostala djeca. “Ona često ide na rođendane i jede ono čega ima. Nikad joj neću reći: ‘Grejs, možeš da jedeš šta god jedu i ostala deca na rođendanu, ali izvoli, ipak sam ti spakovala malo kelja'”, tvrdi Šejn i dodaje kako samo želi svoje dete da nauči kako pametno da jede.

“Kad će biti dovoljno stara, na svim će zabavama biti dovoljno sposobna da odabere ono što želi da jede. A onda će možda doći kući nakon što se prejela šećera i torte i osećaće se loše, pa će sledeći put umesto 12 mafina da pojede samo tri. Ne želim da oboli od bilo kakvog poremećaja ishrane. Jer, devojke posebno imaju problema što se toga tiče i češće obolevaju od istih. Zato želim da Grejs jede ono zbog čega će se osećati dobro. I zato i sama jedem ovako kako jedem. Takođe – ne, ne mislim da će me jedna kriška hleba ubiti. Kad sam na večeri s prijateljima jedem ono što je na jelovniku. Nisam razmažena što se toga tiče. Ali svoju ćerku učim da vidi od čega se oseća dobro, a od čega ne”, objašnjava.

Šta kažu stručnjaci?

Lekarka Rozmeri Stanton kaže kako bi ipak moglo biti mesta za uzbunu i drugim majkama poručuje kako svoju decu ne bi trebalo da podvrgavaju ovako restriktivnim načinima ishrane. “Nije baš pametna ideja stavljati dete na ovako restriktivnu dijetu, pogotovo kad za to ne postoji dobar razlog”, objašnjava Stanton i tvrdi kako se nada da gospođa Kuper zna ponešto o nutricionizmu, jer je prilično zabrinjavajuće da devojčica jede užasno male količine žitarica i mahunarki (ako ih uopšte i jede).

“Uskraćivanje žitarica i mahunarki zapravo otežava postizanje balansirane ishrane, ali pomaže činjenica da gospođa Kuper doji svoju ćerkicu”, tvrdi lekarka, a dojenjem se nadoknađuje premala količina mlečnih proizvoda koje unosi normalnom ishranom. Takođe, lekarka ne preporučuje da na svoju ruku podvrgavate dete ovakvom načinu ishrane, već da se sa svim pitanjima obratite nutricionistima i lekarima.