Oni su došli do zanimljivog zaključka da pol deteta može da se poveže sa majčinom ishranom u periodu začeća. Ukoliko su žene tada na nekoj dijeti ili preskaču doručak, imaju veće šanse da rode devojčicu, dok one koje unose više kalorija - imaju veće šanse da rode sina. Inače, u ovom istraživanju je učestvovalo 740 žena, kojima je to bila prva trudnoća. Oko 56 odsto onih koje su jele visokokaloričnu hranu, dobile su dečake, za razliku od 45 odsto majki koje su bile na dijeti. «Rezultati ovog istraživanja objašnjavaju zašto u razvijenim zemljama, u kojima se mnoge mlade majke pridržavaju ishrane sa malo kalorija, opada broj rođenih dečaka u odnosu na devojčice», kaže Fiona Metjuz sa Univerziteta Ekseter u Oksfordu.
Naime, preskakanje doručka uzrokuje snižavanje šećera u krvi, pa iako pol deteta genetički određuje otac, visok nivo glukoze podstiče rast i razvoj muških embriona, a koči razvoj ženskih. No, ovaj mehanizam je još uvek nedovoljno istražen.