„Čarobnjak iz Oza“ se i danas smatra za jedan od najboljih dečijih filmova, ali i filmova generalno.

Naravno, pravljenje ovako velikog filma nije mogao da prođe bez svakakvih priča, što zanimljivih, što bizarnih, poput one o „Mančkinu koji se obesio u studiju“, što je ostala jedna od zanimljivijih apokrifnih priča koja intrigira generacije obožavalaca.

Ipak, zanimljivije su one priče koje su se pokazale kao tačne. Na primer, ona koja se tiče kostima za samog Čarobnjaka u filmu, kojeg je tumačio Frenk Morgan. Naime, autori su odlično znali od početka da bi Čarobnjak, nakon što se pokaže, trebalo da nosi neki kaput na kom bi se videlo da je bio vrhunski, ali da je tokom vremena izgubio svoj sjaj. Kostimografi su zato morali da iskopaju tako nešto u „second hand“ prodavnicama, dok nisu našli pravi koji se savršeno uklapao u zahtev reditelja. Međutim, pravo iznenađenje je usledilo kada je Frenk Morgan tokom snimanja slučajno, iz radoznalosti, izvrnuo jedan džep i sa zaprepašćenjem da je taj kaput pripadao piscu Frenku Baumu, po čijoj knjizi su i snimali ceo film!

Nakon snimanja, ekipa je kaput odnela piščevoj ženi, tada već udovici, koja je potvrdila da je to bio kaput njenog supruga, tako da je kaput vraćen prvobitnom vlasniku.

Ponekad sudbina uplete svoje prste na neobičan način kako bi pokazala da radimo ispravnu stvar, zar ne?

I ovaj, kao i mnoge druge filmove možete gledati na aplikaciji Apollon, bez reklama i banera. Članstvo je besplatno prvih 30 dana.

Link za aplikaciju je ovde:

https://register.apollon.rs/