Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontroverzna odluka Belgije: Postavljene kutije za ostavljanje neželjenih beba

Ova ideja u Belgiji ima cilj da zbrine napuštene beba sa ulice. Da li mislite da je to dobra odluka?

  Izvor: Foto: Printscreen / Instagram safehavenbabyboxes

Kontroverzna ideja za zbrinjavanje napuštenih beba s ulice nedavno je zaživela u Belgiji. U Briselu je odobreno postavljanje takozvanog poštanskog sandučeta za neželjene bebe, a sve kako bi mališani koje majke ostave bili bezbedni dok ih nadležni ne preuzmu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Koliko smo do sada puta čuli da je tek rođena beba ostavljena na ulici, pored kontejnera i da je preminula jer je niko nije našao na vreme... Da bi se takve strašne stvari izbegle, nevladina organizacija Corvia u Belgiji je predložila rešenje. Naime, oni su u Briselu dobili dozvolu za takozvane poštanske sandučiće za napuštene bebe. Ideja je da majke koje iz bilo kog razloga ne mogu da zadrže svoju bebu mogu da je anonimno ostave u to sanduče.

Kako sve funkcioniše

Majka, odnosno osoba koja ostavlja bebu, treba da pritisne vrata na kutiji, u kojoj se nalazi topla prostirka. Pored te ležaljke je koverta sa jedinstvenim predmetom uz koji majka kasnije može da nađe bebu ako poželi. Takođe, postoji i opcija da majka ostavi neki podatak ako želi.

Zahvaljujući alarmu upozorenja, osoba zadužena da zbrine bebu obaveštava se odmah čim majka ode, a vrata se automatski zatvaraju dok to lice ne dođe.

I doktor se odmah poziva da proveri u kakvom je stanju beba, a obaveštavaju se i druge nadležne službe.

Ova kontroverzna inicijativa je nailazila na brojne kritike, ali autori iz nevladine organizacije kažu da cilj nije da podstaknu majke da još više ostavljaju bebe već da majkama pruže mogućnost da dete ostave bezbedno, pišu na sajtu EuroWeekleyNews.com.

Slične kutije za bebe su prvi put instalirane u Antverpu u Belgiji čak pre 20 godina, a u Americi je 13 sistema postavljeno u Indijani, Ohaju i Arizoni.

Plan inicijative Safe Heaven Baby Boxes američke organizacije je da se smanji broj smrtnih ishoda beba ostavljenih na ulici.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica