Posle zelenog svetla koje je Evropska agencija za lekove dala za vakcinaciju dece i adolescenata između 12 i 16 godina vakcinom fajzer, očekuje se da i srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) pokrene proceduru kako bi se i kod nas odobrilo Fajzerovo cepivo za one starije od 12.

Ovo je za "Novosti" potvrdio prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, koji dodaje da je odobrenje Evropske agencije velika stvar.

"Ima već mesec i nešto dana kako smo očekivali ovu odluku", kaže Tiodorović. "Ona je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa.

Poznati epidemiolog napominje da su vakcine proizvođača "Fajzer" i "Astra Zeneka" do sada mogle da se daju deci od 16 godina, a "sinofarm" i "sputnjik V" od 18:

"Znači, nama su adolescenti već pokriveni, a neki su se i vakcinisali ovih dana. Sada će moći da im se pridruže i mlađi drugari, jer to je jedini mogući način da se virus korona dotuče."

Vakcinacija Fajzer vakcinom kod dece neće biti obavezna, dodao je on.

"Odluku da li će dete primiti vakcinu ili ne, roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete", napomenuo je Tiodorović.

Pročitajte i...