Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Kako da popravim ovo? Pa ja imam samo 10 godina': Devojčica koja je dirnula srca širom sveta (VIDEO)

Tako zrela, a tako mlada, ova devojčica pored ruševina postala je simbol stradanja palestinskog naroda. Žrtve ove borbe postala su deca i čitave porodice.

  Izvor: Foto: Printscreen / Instagram 80slolita

Jedna devojčica je za kratko vreme postala simbol stradanja palestinskog naroda u sukobu koji već ulazi u drugu nedelju i u kom svakodnevno strada sve više ljudi, uključujući i decu.

"Bolesna sam, ne znam. Ne mogu ništa da uradim, vidite sve ovo oko nas. Šta očekujete da uradim? Šta mogu ja da uradim? Da popravim ovo? Pa ja imam tek deset godina", pita uplakana devojčica dok pokazuje na ruševine oko sebe.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Samo želim da postanem doktor ili nešto drugo kako bih pomogla svom narodu. Ali ne mogu, ja sam dete. Preplašena sam. Želela bih da nešto uradim, ali ne znam šta. Imam samo 10 godina", nastavila je.

"Zbog svega ovoga plačem svaki dan. Pitam se čime smo ovo zaslužili. Moji roditelji mi kažu da oni nas mrze. Ne vole nas samo zato što smo muslimani. Zašto muslimani njima tako deluju", dodala je devojčica.

Najveće i najtragičnije žrtve sukoba su deca.

View this post on Instagram

A post shared by (@80slolita)

Svet su obišle potresne slike oca iz Gaze izgubio je čitavu porodicu u napadu na izbeglički kamp, osim jednog sina.

Otac se sa sinom ujedinio u bolnici, nakon što je petomesečni dečak živ izvučen iz ruševina posle izraelskog napada na izbeglički kamp Šati u kojem je poginulo 10 članova njegove porodice. Beba je preživela napad u kojem je srušena trospratna zgrada.

Muhamed al Hadidi rekao je Al Džaziri da su njegova žena i četiri sina, Suheib (14), Jahja (11), Abdelrahman (8) i Visam (6) poginuli, zajedno sa još jednom ženom i njeno četvoro dece.

Oni su bili u poseti ženinom bratu da proslave Bajram kad je došlo do napada. Porodica je ubijena dok su slavili Bajram, a Muhamedov 11-godišnji sin Jahja je nestao u napadu.

"To su bila deca… Bili su bezbedni u svojim kućama, nisu nosili oružje, nisu ispaljivali rakete. Ubijeni su u svojoj odeći za Bajram dok su išli na proslavu. Gađate ih dok spavaju? Dok su mirni u svojim kućama?", pitao je očajni otac.

Samira al Masri izgubila je u ponedeljak dvoje dece, koja su poginula dok su se igrala na ulici.

"Čula sam veliku eksploziju i vriskove. Komšija mi je rekao da su mi deca povređena. Otišla sam u bolnicu i našla njihova tela. Ona nisu učestvovala u vojnim aktivnostima. Gaza je postala zemlja mrtvih, ne samo zbog rata već i siromaštva i drugih kriza. Nikad ih više neću videti. Radije bih da me Izrael ubije. Ne mogu videti kraj ovih patnji", rekla je ona.

Među žrtvama je i petogodišnji izraelski dečak koji je poginuo kad je Hamasova raketa pogodila stambenu zgradu u pograničnom gradu Sderot u Izraelu.

Ido Avigal je poginuo od šrapnela, nakon što je raketa prošla kroz prozor skloništa u kome su se majka, sin i ćerka sakrili kad su se oglasile sirene u Sderotu. Ido je umro nekoliko sati kasnije od povreda, dok su majka i njegova 7-godišnja sestra povređene.

Bombardovanje Gaze ostavilo je za sobom pustoš, što je potvrdio za AFP jedan od žitelja tog mesta. On je u razgovoru za novinsku agenciju opisao sve užase ovog sukoba.

"Četvoro dece mog brata poginulo je zajedno sa majkom. Dve devojčice i dva dečaka. Imali su dve, šest, 10 i 11 godina i svi su poginuli. Ovo je užasan rat. Sedeli smo kod kuće i ništa se nije dešavalo. Odjednom, sve se promenilo", priča žitelj Gaze Abu Anas za novinsku agenciju AFP.

"Ne znam kako smo pobegli napolje. Uzeo sam ženu zajedno sa decom i pobegli. Sedeo sam u stanu, kada se pola naše zgrade srušilo pošto su okolne zgrade bile oštećene", zaključuje Anas.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica