Sofija Markuljević, devojčica koja je ujedinila Srbiju, vratila se sa roditeljima u Beograd nakon što je u Americi primila najskuplji lek na svetu za lečenje spinalne mišićne atrofije tip 1. Sofijin tata Stefan kaže za RTS da je ona sada mnogo bolje.

Stefan Markuljević je istakao da Sofija sada može samostalno da sedi po sat vremena.

"Rotira se, podiže obe ruke i obe noge, drži glavu. To je nešto što je zaista ovde u Beogradu bilo nezamislivo i napredak je više nego očigledan. Lekari su prezadovoljni, mi smo prezadovoljni", dodaje Stefan.

Navodi da to nije kraj borbe, već da u Beogradu nastavljaju fizikalne terapije, kao i da će ići na bazen da vežbaju sa Sofijom.

"Mislim da deca sa spinalnom mišićnom atrofijom imaju potrebu da čitav život rade na sebi, vežbaju i trude se da budu bolji. Mi kao roditelji moramo da se borimo i nadamo se da će biti bolje", ističe Stefan i dodaje da ih u oktobru ponovo očekuje put u Ameriku.

Kaže da su ih u Srbiji najpre dočekali roditelji, jer su se babe i dede uželele Sofije.

"Mnogi prijatelji, veliki broj ljudi je stao iz nas i pomogao nam je i svi žele da znaju kako je Sofija i kako napreduje lečenje i svakog dana dobijamo i poruke podrške i pitanja - dodaje Stefan.

 "Još jednom koristim priliku da se zahvalim i svim medijima i svim ljudima koji su stali iza nas i za sledeću decu za koju se sakuplja novac. Hvala svima od srca", naglašava Stefan.

Ukazao je da je saznanje da vam je dete bolesno veliki šok i nešto što ne želite da čujete ni u snu, ali ima poruku za sve roditelje koji se bore za zdravlje svoje dece.

"Poenta cele priče, iz mog iskustva, jeste da što pre izađete iz tog šoka. Život ima i uspone i padove i svi mi nekad padnemo u blato. Mislim da je poneta da se ne valjamo u tom blatu, nego da što pre ustanemo i nastavimo dalje, jer život ide dalje i ne čeka nas. Tom detetu je potrebna pomoć i podrška i mi smo ti koji smo prva linija borbe i moramo što pre da budemo budni i da nastavimo dalje, poručuje Stefan.

U julu prošle godine prikupljen je novac za lečenje malene Sofije. Lek koji joj je bio neophodan registrovan je samo u Americi i koštao je neverovatnih 2.100.000 dolara. Ona je u septembru u Los Anđelesu počela primanje terapije.

Pročitajte i...