Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova pravila za putovanja sa decom: Grčka izmenila uslove za prelazak granice

Pravila se stalno menjaju kada je ulazak u druge zemlje u pitanju. Grčka je uvela novo pravilo koje se tiče dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock 148254074

Grčka je 19. aprila otvorila svoje granice pod dogovorenim uslovima: uz PCR test ili potvrdu o vakcinaciji, a nova izmena tiče se dece starije od 5 godina, koja u slučaju prelaska granice moraju da imaju negativan PCR test.

Povezane vesti

Povezane vesti

Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata.

Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska, navedeno je na sajtu Travel.gov.gr.

Ova odluka će važiti od 19.04. odnosno probnog otvaranja sezone, pa sve do 14. maja, dana kada se očekuje regularan početak sezone.

Podsetimo, ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu i prezentovanje koda koji se dobije. Ta prijava se preuzima na gorepomenutom sajtu.

Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea. Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučuje se da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom na to da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije koronavirusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica