Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

170 žena zatrudnelo zbog neispravnih kontraceptivnih pilula: Vesti iz Čilea koje su zabrinule svet

"Jedna od žena, koja već ima dva sina i nema sredstava da podigne i treće dete, tvrdi da je zatrudnela pet meseci nakon što joj je ginekolog prepisao takozvane antibebi pilule."

  Izvor: Foto: Shutterstock 174193232

Najmanje 170 žena u Čileu veruje da je zatrudnelo zbog neispravnih tableta protiv začeća. Kako tvrde, one su u drugom stanju ostale dok su koristile oralnu kontracepciju nemačkog proizvođača "Grünenthal" odnosno njegove čileanske podružnice "Silesia".

Povezane vesti

Povezane vesti

"Ove žene nisu planirale trudnoću i protiv nje su preduzele sve potrebne mere, ali zbog greške u proizvodnji i kasnije inercije državnih službi koje nisu dovoljno glasno razglasile probleme među korisnicama, desetine žena su trudne ili su već rodile svoje bebe", poručile su aktivistkinje koje su prihvatile da vode njihov slučaj, piše "Jutarnji hr".

Za sada ima 170 žena, ali se veruje da ih ima znatno više, samo što do svih nije došla vest o neispravnim pilulama, jer mnoge od njih žive u izolovanim ruralnim područjima.

"Kada bi htela one ne bi mogle da prekinu trudnoću jer za to nemaju legalne opcije. Vlada i proizvođač nisu ni sa čim naterani da preuzmu odgovornost," poručilo je udruženje koje se se bori za seksualna i reproduktivna prava "Corporación Miles" i koja trenutno priprema tužbu na građanskom sudu u ime žena koje su ih kontaktirale. 

Jedna od žena, koja već ima dva sina i nema sredstava da podigne i treće dete, tvrdi da je zatrudnela pet meseci nakon što joj je ginekolog prepisao takozvane antibebi pilule "Anulette", u septembru prošle godine. Tek je mnogo kasnije saznala da su pilule jedne iz zalihe koje je agencija za lekove povukla tri meseca pre nego što je prestala da ih koristi jer nisu bile u skladu sa standardima.

Sličnu priču imaju i ostale oštećene žene. Aktivistkinje sada traže da se ženama nadoknadi finansijski nemar nadležnih kao i da onima koje to žele bude dozvoljen abortus.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica