Sofija Markuljević (2), devojčica sa dijagnozom SMA tip 1, pre dve nedelje je nakon sedam meseci lečenja konačno stigla kući!

Ona je u Los Anđelesu dobila Zolgensmu, najskuplji lek na svetu, nakon što je u Srbiji za nju sakupljeno 2,4 miliona dolara.

Ova devojčica napokon je kod svoje kuće, sa svojim igračkama.

Iako je borba i dalje pred njom, kroz fizikalne i okupacione terapije, terapije u bazenu, ova devojčica pokazala je kolika je heroina. 

Od devojčice koja nije mogla sama da drži vrat, mala Sofija danas se igra sa igračkama, samostalno sedi, njeno detinjstvo preokrenulo se nakon dobijanja terapije. 

Najradosniji hrišćanski praznik Sofija je provela kod kuće, sa svojom porodicom u Beogradu. 

Njen tata objavio je Sofijinu fotografiju sa uskršnjom čestitkom, uz dodate dve reči koje mnogo govore  - "raduj se".

Mala heroina obradovala uskršnjim jajima, i mnoge naterala da stave prst na čelo i shvate da je tako malo potrebno za sreću. 

Podsećanja radi, Sofija se rodila kao potpuno zdravo dete sa ocenom 9, ali već u drugom mesecu potpuno je izgubila moć da pomera ruke.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti lekara, sa dva i po meseca njenog života, utvrdili su retku, ali izuzetno progresivnu i kobnu neuromišićnu bolest po nazivu - Spinalna mišićna atrofija tip I.

Građani naše zemlje su se ujedinili i neverovatnm brzinom su uspeli da sakupe novac koji je omogućio Sofiji da 2.9.2020. primi terapriju Zolgensmu koja joj spašava život.

SMA slabi sve mišiće i u zavisnosti od tipa bolesti napreduje brže ili sporije. Najteži i najčešći tip je tip 1 (Verdnig-Hofman), a pacijenti oboleli od njega uglavnom žive do dve godine, premda mnogi ne dočekaju ni prvi rođendan.

Pročitajte i...