Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Današnja deca su sve viša, a devojčice nose cipele broj 42: Poznati pedijatar o trendu rasta u Srbiji

"Granica puberteta se sve više spušta, tako da deca sve ranije počinju sa intenzivnijim rastom i onda imamo puno osmaka koji su visoki 190 santimetra", govori doktor Saša Milićević i objašnjava koji su to faktori mogli dovesti do ...

  Izvor: Foto: Shutterstock 317585687

Deca u pubertetu viša su za nekoliko centimetara u odnosu na period od pre desetak godina, a duža su im i stopala nego što je to bilo ranije, tvrdi pedijatar dr Saša Milićević. On kaže da su duža stopala posebno uočljiva kod devojčica, te da danas uopšte nije neuobičajeno da mlade dame u pubertetu nose cipele u broju 42!

Povezane vesti

Povezane vesti

Milićević kaže za Kurir da je prethodnih godina izražen trend višeg rasta kod dece, te da su današnji mališani za nekoliko centimetara viši od prethodnih generacija.

"Za naše podneblje je, inače, karakteristično da imamo visoke ljude, kao i dečake i devojčice. Devojčice malo ranije počinju da rastu, ali ih u kasnijem periodu dečaci sustignu, tako da je muška populacija ipak viša od ženske. Golim okom je vidljivo da je današnja omladina viša nego ranije, pa su im, srazmerno, i stopala veća. To je posebno primetno kod devojčica u pubertetu, kod kojih danas uopšte nije neuobičajeno da nose cipele 42. To je ranije bilo nezamislivo. Dolaze mi zabrinute majke i pitaju: "Doktore, šta da radim?" Kažem jednostavno: "Jedino da kupite veće cipele" - objašnjava dr Milićević.

Često mu, kako kaže, dolaze i roditelji koji tvrde da im je sin za godinu dana porastao od sedam do deset centimetra.

"Granica puberteta se sve više spušta, tako da deca sve ranije počinju sa intenzivnijim rastom i onda imamo puno osmaka koji su visoki 190 santimetra. Zašto je to tako, to je teško objasniti. Podaci za Grčku pokazuju da to tamo nije toliko izraženo. Nešto veći rast zabeležen je i u Rumuniji i Bugarskoj, ali nije tako izraženo kao u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. Odgovor možda leži u činjenici da deca sve ranije počinju da treniraju odbojku, košarku i plivanje, koji izdužuju, sve više konzumiraju brzu hranu u kojoj možda ima i hormonskih dodataka, a verovatno su u pitanju i prirodni procesi", kaže dr Milićević i dodaje da ga ne bi čudilo da za sto godina, i muškarci i žene, nose cipele broj 45.

Prof. dr Nedeljko Radlović, predsednik pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, kaže za Kurir da je činjenica da deca zadnjih decenija rastu, i to zahvaljujući boljem životnom standardu i boljoj zdravstvenoj zaštiti.

"Taj trend je svakako postojao i ranije. To se vidi i po sačuvanim oklopima viteza iz srednjeg veka. Današnji čovek ne bi mogao ući u takav oklop. Međutim, deset godina je kratak period da bi se tako nešto utvrdilo i svakako su potrebna dalja istraživanja", zaključuje Radlović.

Priroda sama reguliše visinu

Sa druge strane, prof. dr Ida Jovanović, pedijatar, kaže da priroda ima neke svoje mehanizme koji nisu do kraja poznati, a koji regulišu visinu ljudi, kako ne bi došlo do toga da neki od nas budu džinovi, a drugi patuljci.

"U prirodi postoji nešto što se zove zakon osrednjavanja, koji dovodi do toga da su deca visokih roditelja niža od njih, dok su deca niskih - viša. Kada ne bi bilo tako, onda bismo posle mnogo godina imali populaciju džinova i patuljaka. Priroda sama na neki način, nama nepoznat, ne dozvoljava da se prave ogromne razlike" kaže ona.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica