Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodično letovanje 2021: Pod kojim uslovima će deca moći da uđu u Grčku?

Ministarka Tatjana Matić otkriva kakva su pravila ulaska u Grčku za odrasle, a kakva za decu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 773005195

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministarka Tatjana Matić ističe da je sa Grčkom usaglašeno da će građani Srbije koji su vakcinisani moći sa digitalnim sertifikatom o vakcinaciji, bez obzra na to koju su vakcinu primili, pa prolaze granicu i da će u tom smislu biti prioritetni građani i moći će da prolaze brzom trakom.

Povezane vesti

Povezane vesti

Dodaje da je i sa antigenskim i pi-si-ar testovima moguće ući u Grčku. Od 14. maja će se otvoriti granični prelazi preko Severne Makedonije, ali se očekuje da se u aprilu otvore granice preko Bugarske.

Prema njenim rečima, uzrast dece je inače definisan i evropskim nacrtom dokumenta u vezi sa digitalnim sertifikatima o vakcinaciji. EU smatra da je granica 12 godina, ali bilteralno zemlje članice kao što je Grčka su spustile taj uzrast na 10 godina i deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antigenski test.

"Posle potpisivanja sporazuma sa Grčkom i Hrvatska je objavila da će moći da se uđe sa sertifikatima o vakcnaciji, da su sve vakcine priznate i da će građani koji nisu mogli da prime vakcinu iz opravdanih razloga moći da se uđu u tu zemlju ili sa pi-si-ar ili antigenskim testom sa tim što je granica za ulazak u Hrvatsku, kada je reč o deci sedam godina. Grci su na tu temu već dali ustupak i dalje neće biti razgovora", naglašava Matićeva.

Ističe da će Grci omogućiti svim građanima koji su za svoju decu radili antigenske testove refundaciju troškova, odnosno da će u visini tih troškova dobiti neku dodatnu uslugu u hotelu.

Najavljuje se i da bi zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, mogle da budu uključene u pilot projekat – da turiste puste već sredinom aprila.

"Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa ministrom Harisom Teoharisom. Srbija je prva zemlja u regionu koja je potpisala ovakav sporazum sa Grčkom, jedino su Izraelci to uradili pre nas i to je sve zahvaljujući činjenici da imamo veliki broj vakcinisanih i revakcnisanih. Važno je da se vakcinacija nastavi ovim tempom. U zavisnosti od toga oni će otvoriti granicu što pre jer se prati epdemiološka situacija u Srbiji i Grčkoj. Nadaju se da ćemo u naredne tri nedelje imati pad broja obolelih i da ćemo moći da već u aprilu uđemo u Grčku preko Bugarske", smatra Matićeva.

Dodaje da smo u prvih pet zemalja u svetu sa kojima je Grčka sklopila ove sporazume. To su Izrael, Srbija, SAD, Velika Britanija i UAE.

"Grci zadržavaju pravo da rade nasumične antigenske testove na granici. To se posebno odnosi na organizovana putovanja", naglašava Matićeva.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica