Marija Vujičić nakon 2 godine je rodila zdravu devojčicu kojoj je dala ime Danica.

Danica je beba koja je počela svoj život u zamrzivaču, na - 190 stepeni i u tečnom azotu! Tu je, kao embrion, provela osam meseci pre nego što je stavljena u majčinu utrobu. Sada malena princeza ima mesec i po i mamino je Eskimče.

Rođena zdrava i prava

Devojčica je rođena 19. februara u Kragujevcu, a zapravo je 'napravljena' još oktobra 2019, kada su zamrznuta tri embriona Marije Vujičić (43).

"Čudan je osećaj kad pomisliš na to da je tvoje dete zamrznuto još oktobra 2019. Ali Danica je kao i svaka druga beba. Rođena je zdrava i prava carskim rezom sa 3.860 grama, 53 cm dugačka. Ona je moje Eskimče. Moja zamrznuta beba", kaže za Kurir kroz osmeh mama Marija, koja je pokušala sa dva zamrznuta embriona juna 2020, a u plod se razvio jedan - njihova zvezda Danica.

U zamrzivaču stoji još jedan zamrznuti embrion iz oktobra 2019, Daničin bata ili seka, koji čeka da i on okuša sreću.

"Pokušaćemo ponovo za godinu dana, dok Danica malo odraste, a i ja se malo oporavim", priča Marija, koja je sa suprugom prošla mukotrpne godine borbe za potomstvo.

Doc. dr Marija Šorak, direktor Centra za biomedicinski potpomognutu oplodnju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, na čelu je tima koji je izveo prvi put uspešan postupak krioembriotransfera u ovom centru. Sve kreće klasičnim postupkom vantelesne oplodnje, kojim se dobije pet-šest, a nekada osam, pa čak i 10 embriona, koji se zamrznu.

"Embrioni se zamrzavaju u specijalnim kontejnerima, na - 190 stepeni i u tečnom azotu. Ne zna se kog je pola zamrznuti embrion, već se jedino zna od koje je majke i kog oca, a čuva se pod šifrom", kaže dr Šorak za Kurir.

Kada majka poželi da pokuša s trudnoćom, takozvani krioembriotransfer radi se pet dana posle ovulacije.

Krioembrion

"Ide kontrolisano odmrzavanje, embrion se prebacuje iz jednog u drugi reagens. U unutrašnjost materice najviše mogu da se ubace tri embriona, a Mariji, koja je prva žena kojoj smo to uradili i prva koja je rodila dete, ubacili smo dva. Iz jednog se razvila Danica", kaže dr Šorak i dodaje:

"Uspešnost je 30 do 40 odsto, a ako je žena mlađa od 30 godina, i do 50 odsto. Što su pacijentkinje mlađe, i embrion je kvalitetniji. A samo kvalitetan embrion može da preživi zamrzavanje i odmrzavanje, gde je uspešnost 80 do 90 odsto."

Pročitajte i:

Postala mama u 49. godini, nakon 9 pokušaja vantelesne oplodnje: Naša uspešna voditeljka danas je srećna majka!

Zapratite nas i na Instatgramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)