Kao što znamo mlečni obrok je glavni i jedini bebin obrok sa kojim se beba susreće do šest meseci. Idealan vid ishrane bebe je svakako mamino mleko, ali ukoliko mama nije u mogućnosti da doji ili iz medicinskih razloga dojenje nije moguće, savet je hraniti bebu adaptiranom mlečnom formulom.

Međutim, sta činiti kada dođe vreme za bebin prvi nemlečni obrok ?

Nova hrana se uvodi postepeno i u malim količinama. Navikavanje na jednu vrstu hrane, u ovom slučaju žitarice bi trebalo trajati bar 2-3 dana. Na prvom mestu zbog toga što bebi i bebinom stomačiću moramo dati prostora da se upozna sa novim ukusom, a sve zbog toga što je do tada jedina hrana koju je beba poznavala upravo mleko. Takođe zbog rizika od nastanka alergija, hranu uvodimo pojedinačno, moramo biti oprezni kod beba čiji roditelji imaju neku od alergija, posebno ako je u pitanju alergija na hranu.

Uvodimo polako, u malim količinama. Po par kašičica na dan. Npr: prvi dan 3-4 kašičice žitarica, drugi dan 4-6, treći dan 6-8 kašičica, itd. Spremni smo na to da će, prvih dana, više hrane biti oko bebe, na portikli, nego što će beba zaista pojesti i to je glavni razlog zbog čega je taj period najizazovniji.

Ali bez obzira nastavljamo sa mlečnim obrokom, i na taj način obezbeđujemo da beba unosi adekvatnu količinu hranljivih materija.

Žitarice mozemo davati odvojeno, kao pirinčanu kašu, ali možemo i kao žitarice koje su već pomešane sa voćem, ili žitarice sa keksom. Na taj način obogaćujemo bebin obrok i pravimo prostor za uvođenje nekih novih namirnica.

Širok dijapazon ukusa nam omogućava da pronađemo ono bebi najviše odgovara, a mešavine ukusa da bebin obrok bude samim tim bogatiji.

Žitarice kao prva bebina hrana nude mnoštvo hranljivih sastojaka, od vitamina, minerala, proteina, i naravno vlakana koje blagotvorno utiču na njen stomačić i omogućavaju dobro varenje.

Vrlo je važno da znamo i to da žitarice nisu samo prvi bebin obrok, već ih možemo uvrstiti u bebin meni i u kasnijim mesecima, šestom, sedmom, osmom,i u dvanaestom mesecu.

Najveći broj beba ih jako lepo prihvata, što roditeljima pruža podršku na putovanju kroz nemlečnu ishranu, uvođenju novih ukusa i izazovima sa kojima se suočavaju u najnežnijem i najburnijem periodu bebinog odrastanja.