Zaposlene majke i generalno sve majke i žene su u ovim okolnostima pod izuzetno velikim stresom.

"Svakako da jesu. Čini mi se da one nose glavni teret cele priče. Inače je majka, kao majka, a kada je zaposlena, pred njom su veliki izazovi. Da bude na poslu, da bude dobra, ali i da bude u kući i majka i domaćica i sve ono što se od nje traži", rekla je Gordana Plemić, direktorka udruženja Roditelj.

Tokom pandemije koronavirusa, situacija je dodatno otežana svim zaposlenim majkama.

"Da li decu idu ili ne u vrtić, da li će se razboleti? Ako dete ide u školu, da li je na onlajn nastavi, ili ide u školu? Majke su pod velikim pritiskom, jer pored svih pritisaka u kući i na poslu, ona mora da bude i nastavnik, psiholog, da radi sa decom mnogo više, nego što je to bilo pre korone", istakla je Gordana Plemić. Ujedno, naglasila je i da ne izostavlja očeve, ali veruje da majke više vremena provode uz decu i kod kuće.

Svim majkama, naročito zaposlenim majkama, neophodna je pomoć i, pre svega, razumevanje. Direktorka udruženja "Roditelj" dala je savet svim majkama, iz svog iskustva.

"Imam troje dece i naučila sam da ne moramo da budemo u svemu najbolje, da bude sve idealno. Moramo da slušamo sebe, jer kada pomogneš sebi i kad staviš sebe na prvo mesto, onda možeš to da pružiš i drugima", rekla je Gordana Plemić.

"Možda ne možemo u pozorište, možda ne možemo da putujemo i svima to smeta, ali postoje male radosti. Možemo naći način da se družimo i da shvatimo koliko su nam neki ljudi važni. Treba obratiti pažnju na male stvari kojima ranije nismo posvećivali pažnju", navela je Gordana Plemić.

Ona je istakla i da smo mnogo toga naučili tokom pandemije. Ne moramo toliko da izlazimo, da kupujemo, lepo je družiti se i u kućnim uslovima, poštujući sve propisane mere i zadovoljavati se malim stvarima.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)