Helen Vilatoro se suočila s najgorom noćnom morom svakog roditelja. Njena ćerka Makajla Mari Villatoro je počinila samoubistvo dan pre 12. rođendana. Zato sada Helen moli druge roditelje da se pobrinu za mentalno zdravlje svoje dece dok ne bude prekasno za to.

"Uvek je bila srećna", rekla je i dodala: "Nije u redu... Treba da slavim njen rođendan, a ne da oplakujem ​​svoju ćerku. To je najgora bol. To je najgora bol na svetu, i uopšte ne mogu da zaspim od kada nje nema".

Kao i većina ljudi, porodica Vilatoro to nije očekivala i nisu ni slutili da će njihovo uvek nasmejano dete učiniti samoubistvo. Roditelji sumnjaju da je razlog samoubistva vršnjačko nasilje koje je devojčica trpela.

Helen zato upozorava roditelje da ne ignorišu znakove upozorenja koje im deca šalju i koji mogu biti opasni.

"Pazite na svoju decu. Čak i ako vam kažu da su u redu, pritisnite ih i izvucite informacije koje vas zanimaju. Proveravajte njihove  telefone", poručila je ova mama.

Američki nacionalni centar za prevenciju nasilja navodi kako deca koja su žrtve nasilja imaju veći rizik od pojave depresije, anksioznosti i poteškoća sa spavanjem. Takođe mogu imati poteškoće u učenju, pa je verovatnije da će napustiti školu.

Prema statistikama, problem vršnjačkog nasilja je sve izraženiji i sve više dece je pogođeno negativnim komentarima, lošim ponašanjem vršnjaka, šalama na svoj račun, traumama koje se javljaju na internetu i društvenim mrežama, kao i nasilju van škole.

20 odsto dece, uzrasta 12 do 18 godina, trpelo je vršnjačko nasilje - statistika je Američkog centra za prevenciju nasilja.

Postoji nekoliko glavnih pokazatelja koji mogu ukazivati da je dete žrtva zlostavljanja među vršnjacima:

- problem sa spavanjem,

- loši snovi,

-osećaj napetosti i tištenja,

- umor i vrtoglavica,

- depresija i anksioznost,

- poremećaj pažnje,

- poteškoće u socijalnim odnosima i problemi sa prilagođavanjem na novu sredinu,

- strah od škole i druženja sa vršnjacima.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)