Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je da, zbog smanjene stope obavezne vakcinacije dece tokom pandemije koronavirusa, preti epidemija morbila i nova ozbiljna zdravstvena kriza, koja može da ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.

To udruženje je navelo da je stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala za 25 do 30 odsto i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije koronavirusa.

"Postoji ozbiljan rizik da ako se ovaj trend nastavi, tokom epidemije kovid 19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija", dodaje se u saopštenju.

Predsednik tog udruženja Đorđos Konstantinidis je ukazao da su morbile visoko zarazna bolest i da svaka vakcinacija manja od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

"U ovom trenutku smo relativno zaštićeni merama i smanjenim kontaktima zbog kovid 19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom", ocenio je on i upozorio da se situacija pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i smanjenjem broja imunizovane dece, a poseban rizik biće otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)