Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Manja je smrtnost kod trudnica pozitivnih na kovid, nego na grip': Doktor Milenković o vakcinaciji trudnica

Dr Milan Milenković govorio je o trudnicama zaraženim virusom korona, ali i o tome koje trudnice bi trebalo da se vakcinišu i kakav je stav sveta o tome.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1864113790

Oko 80 odsto trudnica koje se razbole imaju blage simptome, dok 10 odsto ima neke srednje simptome, dok je oko 5 odsto sa težim oblikom, rekao je dr Milan Milenković, sa Klinike za ginekologiju u Beterburgu.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Sreća je da nismo imali toliko smrtnih slučajeva kao što je to bilo sa drugim virusima. Manja je smrtnost kod trudnica pozitivnih na kovid, nego na grip. Dešava se da dođe do prevremenih porođaja, to smo primetili. Nije povećan broj spontanih u ranoj trudnoći, i za sada ne vidimo da postoji rizik za loši uticaj na plod", rekao je dr Milenković.

Kada je vakcinacija u pitanju, ističe da ona nije štetna po trudnice.

"Vakcina protiv kovida je mrtav organizam. Različite zemlje imaju i različite preporuke. Sadašnji stav je da se vakcinišu trudnice koje su u rizičnim grupama. To se sve menja, niko još uvek ne zna šta je zapravo najbolje. Kako dolaze novi podaci, tako se i saznanja i lečenje menja", rekao je dr Milenković.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor ginekološke klinike KCS, rekao je da je stanje na Klinici u Višegradskoj takvo da reflektuje celokupno stanje u društvu.

"Imali smo i pikove i spuštanja u krivulji, u poslednjih nekoliko nedelja imali smo zatišje sa po nekoliko kovid pozitivnih pacijenata, da bi poslednjih dana to odljenje počelo ponovo da se puni. Trenutno imamo 5 pozitivnih pacijentkinja, gde niko od njih na sreću nema nikakvu kliničku sliku", rekao je dr Stefanović.

Kako kaže, uglavnom trudnice, koje su osetljiva kategorija, nisu,imale teže kliničke slike.

"Niko nije došao do respiratora i zbog toga smo vrlo srećni. Pre neki dan smo imali vebinar na kome smo mogli da čujemo stanje u svetu, i tu je, na primer, saopšteno da trudnice ipak jesu sklone težoj kliničkoj slici. Istraživanja u svetu kažu da one češće idu na respirator i na intenzivnu negu. To su iskustva iz sveta, dok u Srbiji na sreću nemamo takvo iskustvo", rekao je dr Stefanović.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica