Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dr Miković o vakcinaciji trudnica: 'Kliničke studije još nisu gotove'

Stručnjaci još uvek nemaju odgovor da li trudnice smeju da se vakcinišu protiv virusa korona. Pogledajte šta o tome kaže direktor GAK Narodni Front.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako je kampanja vakcinacije protiv koronavirusa u jeku, još nema konačnog stava stručnjaka da li je bezbedno da i trudnice prime vakcinu.

"Tek kad budu gotove kliničke studije bićemo potpuno sigurni da li trudnice treba da se vakcinišu", kaže direktor GAK Narodni frontŽeljko Miković i dodaje da 20.000 vakcinisanih trudnica u SAD pokazuje da imunizacija daleko prevazilazi rizike.

Povezane vesti

Povezane vesti

Miković, vršilac direktora GAK Narodni front, kaže da je ta zdravstvena ustanova kao i u prethodnim talasima osetila skok u broju novozaraženih koronavirusom, a naglašava da novi talas dočekuju spremno.

"Na klinici postoji posebno kovid odeljenje koje je odvojeno od drugih pacijentkinja", ističe Miković.

Naveo je da je na tom odeljenju od početka pandemije bilo 156 porođaja. Trenutno se na njemu nalaze četiri žene, tri su se porodile, a jedna čeka porođaj.

Govoreći o pitanju vakcinacije trudnica, Miković navodi da se prate podaci koji stižu iz sveta. Naveo je da nijedna klinička studija o vakcinaciji trudnica nije završena, a neke se tek planiraju.

"Tek kad te kliničke studije izađu sa rezultatima bićemo potpuno sigurni da li trudnice treba da se vakcinišu", navodi Miković dodajući da će to trajati više meseci.

Sa druge strane, istakao je da je u prvoj nedelji februara Američki centar za kontrolu bolesti izneo podatak o prvih 20.000 vakcinisanih trudnica, konstatujući da nije bilo nijedne ozbiljne komplikacije.

Prema njegovim rečima, za sada se smatra da korist od vakcinacije trudnica daleko prevazilazi rizike.

Trudnice sa hroničnim bolestima visokorizične

Za prvu dozu vakcine kontraindikacija je akutna respiratorna bolest.

Grupa trudnica koja je posebno osetljiva su one sa hroničnim bolestima, srčanim, dijabetesom i retko malignitetima. Kaže da je stav Svetske federacije ginekologa i akušera da bi uz imunosupresivnu terapiju i ta rizična grupa žena mogle bi bude vakcinisana.

"Druga doza je kontraindikovana samo ako se pojave reakcije ne prvu dozu", dodaje Miković.

Kad je reč o vakcinaciji žena koje tek planiraju trudnoću, Miković ukazuje na pozitivno mišljenje Evropskog udruženja za vantelesnu oplodnju. Smatra se da je optimalno da trudnoća nastupi dva meseca posle vakcinacije, ali da ne postoji problem ako se to desi i pre, pa i da drugu dozu prime u ranoj trudnoći.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica