Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpočelo je sprovođenje antikovid vakcinacije na trudnicama: Farmaceutske kompanije ukazuju na važnost ove studije po buduće majke

Farmaceutske kuće su prikupile volokterke iz čak devet zemalja, na kojima će sprovesti studiju vezanu za vakcinaciju protiv virusa korona.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Farmaceutska kompanija Fajzer i njen nemački partner BioNTek počeli su studiju svoje kovid-19 vakcine na trudnicama, a sprovodi se u devet zemalja. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Kompanije su saopštile da su prve volonterke dobile vakcinu u studiji gde je uključeno oko 4.000 zdravih trudnica od 18 godina starosti. Neke će dobiti dve doze vakcine, a druge placebo, sa razmakom od tri nedelje i u trudnoći između 24. i 34 nedelje.

Volonterke će biti praćene od 7 do 10 meseci, zavisno od toga da li su dobile vakcinu ili placebo da se vidi koliko su efikasne i bezbedne kod trudnica. U studiji učestvuju žene iz SAD, Kanade, Argentine, Brazila, Čilea, Mozambika, Južne Afrike, Španije i Velike Britanije.

"Trudnice imaju povećan rizik od komplikacija i razvijanja teškog oblika kovida-19. Kritično je da razvijemo vakcinu koja je bezbedna i efikasna za njih", rekao je doktor Vilijam Gruber šef Fajzerovog odelenja za klinička istraživanja i razvoj.

Trudnice su bile isključene iz ranijih studija vakcine koja je dobila odobrenje za hitnu upotrebu u SAD, Evropskoj uniji i drugim zemljama.

Kada se bebe rode majke koje su dobile placebo će biti vakcinisane protiv kovida.

U studiji će se pratiti efekat na bebe oko šest meseci, proveravajući bezbednost vakcine i da li su možda dobile zaštitna antitela od svojih majki.

Kompanije planiraju kasnije ove godine da počnu da rade na vakcinaciji dece stare od 5 do 11 godina i da testiraju vakcinu na ljudima sa slabijim imunim sistemom. Trenutno se procenjuje važnost njihove studije na deci pomenutog uzrasta.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica