Indijka Jeramati Mangajama udala se za svog supruga Ražu 1962. godine i od tada su njih dvoje neprekidno pokušavali da dobiju dete. Prošle godine, u 74. godini, želja joj se ostvarila uz pomoć in vitro oplodnje, a godinu dana kasnije Jeramati je samohrana majka.

Raža je u prošle godine, u trenutku kada je postao otac, imao 82 godine. Oboje su bili van sebe od sreće, međutim, Raža je u očinstvu uživao svega sat vremena. Umro je nedavno od srčanog udara.

Tako je Jeramati ostala sama sa dve bliznakinje - Ramom i Umom. Sama se bori i sa osudom okoline.

"Dok šetam sa svoje dve devojčice, najsrećnija sam žena na planeti, ali komšije ne prestaju da me maltretiraju. Znam da sam stara majka, svesna sam da imam 73 godine, ali njihovi pogledi me bole, iako ništa ne može da poništi moju sreću. Raža i ja smo se venčali 1962. kada je on imao 25, a ja 16 godina. Želeli smo decu, ali nikako nismo mogli da začnemo prirodnim putem", kaže ona medijima.

Kaže i da su godinama obilazili brojne lekare i isprobavali sve, ali ništa nije davalo rezultate.

"Kada sam imala 40 godina, što je bilo 1986. godine, ušla sam u ranu menopauzu što me je uništilo. Znači, gotovo je sa mojim snovima o majčinstvu. Razmišljali smo o usvajanju, ali nismo to uradili", kaže ona.

"Komšije su me uvek zvale 'žena bez dece', a i rođaci su me ogovarali i nagovarali mog muža da se razvede i nađe drugu ženu. Raža me je ipak voleo, bez obzira na to što nismo imali dece. Na leto 2018. godine, imala sam 72 godine, a žena iz našeg sela se u svojim tridesetim godinama porodila uz in vitro oplodnju. Nikad ranije nisam čula za to, ali ona me je uputila na kliniku. Rešila sam da probam", kaže ona.

"Lekar je prvo mislio da sam u pedesetim godinama i šokirao se kad je čuo koliko zaista imam godina. Detaljno me je pregledao, proverio krv, srce, uradio test opterećenja i opšteg zdravlja i rekao mi da postoji šansa da zatrudnim. Bilo je preskupo i teško, ali uspeli smo", kaže ona, dodajući da, kako nije proizvodila jajne ćelije, ve' je jajna ćelija donorke je oplođena Ražinom spermom.

"Svi su mi govorili da je pogrešno to što radim i da nisam fer prema deci. Trudnoća nije bila komplikovana i porodila sam se 5. septembra 2019. godine, carskim rezom. Raža je pomagao u svemu iako to nije običaj kod muškaraca u Indiji. On je umro oktobra 2020. godine, imao je 84. Devojčice mi mnogo pomažu da ne potonem od tuge. Raža je svega 13 meseci uživao u devojčicama. Na svu sreću, imam nešto ušteđevine. Rešena sam da dočekam da devojčice odrastu. Ipak, izabrala sam člana porodice koji će ih odgajati ako ja umrem", kaže ona.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)