Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rak grlića materice je moguće sprečiti: Lekari apeluju da HPV vakcina bude besplatna

Svake godine se registruje više od 1 300 obolelih od karcinoma.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, predsednik UGOS Aljoša Mandić naglašava da se svake godine registruje oko 1.300 novih slučajeva karcinoma, a oko 500 žena umre od ove vrste raka koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za početak programa preporučene imunizacije za decu školskog uzrasta kao primarni vid prevencije, kao i osnaživanje programa skrininga, što vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja", istakao je Mandić u saopštenju.

Dom zdravlja Novi Sad trenutno je jedina ustanova u Srbiji koja besplatno vakciniše decu uzrasta od 11 do 17 godina protiv infekcija izazvanih HPV, a za prva dva meseca od početka programa (polovina decembra 2020) vakcinisano je 418 devojčica uzrasta od 11 do 17 godina, navodi se u saopštenju.

Mandić je naglasio i da Svetska zdravstvena organizacija i Evropsko udruženje ginekologa onkologa ukazuju da bi se uz adekvatnu primarnu i sekundarnu prevenciju rak grlića mogao iskoreniti kao što je to uradila Australija, koja je prva zemlja koja je za 10 godina uspela da učestalost raka grlića materice smanji na 1,1 odsto na 100.000 žena.

Podseća i da je Srbija Nacionalnim programom imunizacije u aprilu 2019. HPV vakcinu stavila na listu preporučenih, ali je ona i dalje o trošku pacijenta.

"Uvođenje vakcine o trošku zdravstvenog osiguranja zaštitio bi veliki deo populacije od ovog, ali i još četiri vrste raka koje HPV izaziva. Vakcina takođe prevenira i pojavu genitalnih kondiloma za koje je pokazano da je uzročnik takođe HPV", zaključio je Mandić.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica