Sasvim sigurno možemo reći da je četvorogodišnji dečak Damjan iz Banjaluke jedan od najvećih heroja ove godine. Iako je rođen bez ruke, naučio je da pliva pre većine svojih vršnjaka i time ostvario svoj sportski san.

Tri puta sedmično trenira u olimpijskom bazenu. Njegov krajnji cilj su takmičenja i medalje, a najveća podrška su mu roditelji i trener.

"Svi dečaci iz naše zgrade trenirali su plivanje. Damjan je, naravno, hteo isto što i oni, iako mu je život uskratio te mogućnosti. Obećao sam sebi da ću mu pomoći, iako ranije nisam radio sa decom koja imaju bilo kakvu vrstu invaliditeta. Njegova upornost i sposobnost da prevaziđe prepreke jednostavno inspirišu. On nas uči šta znači biti borac", priča Goran Ivić, trener i osnivač plivačkog kluba Kruna iz Banje Luke.

Damjan nije inspiracija samo treneru. Za drugare je primer mentalne jačine. Na neki svoj način postiže rezultate kao i deca bez fizičkih nedostataka. Sve kroz igru, smeh, zabavu, maleni dečak savlada i ništa mu nije teško.

Nije uvek bilo tako...

"Na početku je bio stidljiv, ali puno smo radili zajedno. Bili smo strpljivi. Učili jedni od drugih. Rezultati nisu mogli da izostanu. Damjan sada sam prepliva bazen. Bez straha skače u vodu. Ostali dečaci prilaze mu s poštovanjem", kaže trener Ivić.

Napominje da su deca u Bosni i Hercegovini, koja imaju neki oblik invaliditeta, najčešće nepravedno marginalizovana od najranije životne dobi, posebno kada je reč o sportu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)