Oliverova mama podelila je danas na stranici Za Oliverov život dirljiv post koji sumira osećanja, ljubav, bol i nadu, na prvi rođendan njenog sina.

Oliver Pal Gajodi, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, danas je napunio godinu dana i nikao mu je prvi zubić, objavila je njegova porodica na društvenim mrežama. Nažalost, prvi rođendan je "dečak zvezdanih očiju" dočekao u bolnici.

"Nova haljina kupljena i suši se, stići ću valjda da je ispeglam. Bitno je da je njegovo odelce spremno. Večeras još da napravim tortu u obliku mede, gde mi je plava boja za šlag!? Tu je. Dobro je. Baloni? Baloni!! Zaboravila sam da kupim balone, moraće Jozef posle posla i večeras da ih naduva.

Veliki natpis 'Srećan rođendan, Olivere' razvučen je preko cele dnevne sobe, plejlista je sastavljena, ne možemo da imamo veliku žurku sa bendom zbog korone, ali dobro, i ovako će biti baš lepo. Poklon je upakovan i čeka ga ujutru kad se probudi. Još samo da se naspavamo za sutrašnji najlepši dan.

Timea, Timea, budi se, vreme je! Budi me medicinska sestra, preko sobe u kojoj sam nije razvučen natpis, nisam ni u svečanoj haljini, a ne spremam ni tortu. Balona nema nigde. Ulazim kod Olivera koji nije u svojoj sobi plavih zidova, već u bolničkoj, na njemu nije njegovo odelce već obična benkica da bi mu bilo što udobnije zbog respiratora i pega.

Ono što čujem nije plejlista naših omiljenih pesama, već pištanje aparata koji označavaju da Oliver diše, da mu kuca srce, da je živ. Sve sam sanjala, ako sam uopšte i zaspala od brige kao i svih ovih meseci kako smo saznali da je bolestan. Pre će biti da sam maštala. Maštala sam o najobičnijim stvarima, jer nama je tako ovaj život namenio. Ko bi rekao da je porođaj sa njim duže trajao nego što ćemo zajedno provesti njegov 1. rođendan. Tri puta po pola sata… Toliko. Ali nije bitno! Ako je ovo cena da svaki sledeći provede u mom naručju, neka!

Oliver je rođen 17. decembra 2019. godine u Subotici, kao zdrava beba, ali već nakon prve kontrole mu je dijagnostikovana opaka i smrtonosna bolest – spinalna mišićna atrofija tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Većina beba s tom bolešću ne doživi svoj prvi rođendan. Drugi rođendan, gotovo nijedna.

Oliverova porodica nadu vidi u leku Zolgensma, koji je, nažalost, najskuplji na svetu i nedostupan u Srbiji – potrebno je 2,4 miliona evra za lečenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, medikamente i medicinski potrošni materijal, medicinske aparate i servisiranje istih, medicinska i ortopedska pomagala, fizikalne terapije, rehabilitacije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja. Zato je najbolji rođendanski poklon za ovog dečačića pomoć na putu ka životu bez bolesti.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)