U poslednjoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, a novo je i to da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštinte maske.

ULAZAK U SRBIJU 

U članu 4. detaljno je objašnjena odluka Vlade Srbije vezana za ulazak stranih državljan, ali i naših ljudi koji žive u inostranstvu.

"Strancima je ulazak u Republiku Srbiju dozvoljen samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Mera iz stava 2. ovog člana prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije", piše u Uredbi.

Kako se navodi u članu 5. ove Uredbe, na ulazu u Srbiju, na vidnim mestima na graničnim prelazima radi upoznavanja svih lica koja prelaze državnu granicu, postavlja se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a prilikom pasoške kontrole mogu biti uručivana i druga pisana obaveštenja u formi zdravstvenog upozorenja.

DECA STARIJA OD 4 GODINE DUŽNA DA NOSE MASKE

U članu 6 navodi se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i nešto o čemu se u javnosti nije pričalo

"Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra).

IZLAZAK IZ BOLNICE BEZ KONTROLNOG TESTA

U članu 2 definisano je bolničko lečenje, kućna izolacija, ali i protokoli za izlazak iz bolnice, pa se tako navodi da nije neophodan kontrolni test na koronu da bi pacijent izašao sa bolničkog lečenja.

Kako se navodi, lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti COVID-19 , upućuju se, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom u trajanju od 14 dana, nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja.

Lica obolela od te zarazne bolesti kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, tokom perioda zaraznosti, nakon pregleda lekara specijaliste, upućuju u kućnu izolaciju pod zdravstvenim nadzorom lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante), a po potrebi se upućuju u prijemno-trijažni centar COVID bolnica.

Lica koja su obolela od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, nakon izolacije i lečenja u skladu sa stavom 1. ovog člana otpuštaju se na kućno lečenje bez kontrolog RT-PCR testiranja i dužna su da, nakon otpusta, ostanu pod zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (kućna izolacija), nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba člana 4, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba člana 4. stav 5, u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)