Osnovcima od prvog do četvrtog razreda nastava se održava u školama, dok đaci od petog do osmog razreda osnovne škole uče onlajn, kao i srednjoškolci.

Većina roditelja se oseća kao da se ponovo vratila u školske klupe, jer ponavljaju lekcije kako bi njihovoj deci bile jasnije. Slično se osećaju i poznate mame, što su rešile javno da otkriju.

Vesna Đogani:

"Danas je tek prvi dan pa za početak ništa još ne bih kritikovala. Sačekala bih da mi se slegnu utisci i barem prođe ova prva nedelja pa da vidim kako je moje dete, odnosno moj osmak, razumeo mejl od razredne i direktora. Potrebno je da mu namestimo sobu koja će biti njegova učionica. Mnogo mu je lakše što ne mora da izlazi i šeta se, pa samim tim ima određeno vreme kada ustaje i uključuje se na platformu. U prošla dva, tri meseca sam imala problema sa tim programom i školskom neorganizacijom, jer nisu uspevali da mi pomognu nikako, ali na kraju smo se snašli, promenili šifru i sada sve funkcioniše.

Ono što kao roditelj mogu da kažem je da smo sinoć imali veliku raspravu u kući jer su me ove promene dosta uznemirile, za razliku od Đoleta koji sve to posmatra iz nekog drugog ugla. Ja sam dosta nervoznija i nesigurnija od momenta kada su se pravila promenila. Sada se iz dana u dan menjaju i stavljaju neka nova, zbog čega su roditelji zbunjeni. Tu uznemirenost prenosimo i na decu", rekla je mama Vesna za portal Nova.rs.

Goca Tržan:

"Ne pada mi na pamet da se bavim njenim školovanjem. Samo kontrolišem da li sve radi na vreme. Ona se bolje razume u tehnologiju od mene i snalazi se za sada. Mada, mislim da je za ovu decu ova godina školovanja izgubljena. Nek’ im je Bog u pomoći pri polaganju prijemnog ispita za srednju školu", rekla je pevačica Goca Tržan.

Sanja Kužet:

"Pravi sam primer mame koja se vratila u školske klupe pre 5 godina. Stariji sin Andrija je sada šesti razred i s obzirom na to da sam njegovo školovanje preozbiljno shvatila, pratim gradivo iz određenih predmeta, da bih bila u ritmu i mogla da održim kontinuitet. Ne učimo zajedno, a bilo je i toga u prošlosti. Sada ga uglavnom preslišam pred odgovaranje, da bi stekao samopouzdanje. Ako je matematika, ona nam oduzima više vremena, jer je preobimno gradivo. Svakako se vidi napredak u osamostaljivanju, to je ono sto me raduje", rekla je mama Sanja i dodala:

"Kada je u njegovom 5. razredu krenula cela ova situacija sa koronom, svim roditeljima je mnogo toga bilo nejasno sa gugl učionicama koje su bile jedan od vidova nastave. Tada je zapravo pomoć bila praktična – osposobiti tu platformu i objasniti detetu kako da je koristi. Nakon nekog vremena navikli smo se na nastavu i rad od kuće.  Svakako mislim da je deci mesto u školama jer im treba druženje, socijalizacija, nastavnik koji predaje uživo. Sada smo se, nažalost, vratili na staro."

Milena Marić:

"Nikša je đak prvak, tako da je za nas škola svakako novi početak. Da ne govorim o okolnostima polaska u školu. Imam dosta razumevanja u svim okolnostima i situacijama koje ni nas ne zaobilaze. Kao prvačić, nastavu pohađa u školi. Imali smo priliku da budemo u okviru online programa, jer je osoba iz okruženja bila zaražena koronavirusom. Iako naše dete nije pokazivalo nijedan simptom, odgovorno smo ga isključili sa nastave na 14 dana. Nije bilo naporno, jer ja nemam posao koji iziskuje striktno radno vreme, zato sam mogla da mu se posvetim i da učimo zajedno. Njemu gradivo ne predstavlja napor. I te kako se saosećam sa roditeljima koji imaju stalne poslove, fiksno radno vreme i verujem da im nije lako. Imam jedan stav od početka, a to je da moramo biti strpljivi, ovo je viša sila. Moramo imati razumevanja za nastavnike, roditelje, decu i najvažnije je da sačuvamo zdravlje i živce. Ostajte u zdravlju."

Ljiljana Jakšić Salveta:

"Naravno da je školovanje deteta jedna od najbitnijih faza u njenom, pa i mom životu, naročito u samom početku. U ovoj situaciji mislim da smo imali sreće da prvaci krenu u školske klupe, da steknu iskustvo odlaska u školu, iskustvo školskog časa, makar i skraćenog, da rade sa učiteljicom, učiteljem, da se druže sa vršnjacima na odmorima, makar i pod maskama. Dragoceno je to, a ja kod kuće preuzimam brigu o ostalom. Naravno, ako se bude moralo na online i tada ću se truditi da uradim sve što mogu ali mislim i to znatno otežava školovanje i roditeljima i deci, a da se učinak ne može uopšte porediti. Iskreno se nadam da niži razredi neće morati da pređu na online nastavu, da neće biti ugroženo zdravlje dece", naglasila je mama Ljiljana za portal Nova.rs.

Nikolina Kovač:

"Ja sam mama dečaka koji je krenuo u prvi razred osnovne škole i devojčice od godinu dana. Trudim se da budem maksimalno savesna i odgovorna što se tiče svih njihovih aktivnosti i obavezica. Konkretno, kada je reč o školi, moram da priznam da baš nekako uživam u tome kada Nikolaju pomažem oko domaćih zadataka. Prisećam se i sama svih tih stvari, kao i pesmica, i to mi probudi neka lepa sećanja. Ja sam jako disciplinovana i pomalo stroga prema njemu što se tiče izvršenja obaveza, s obzirom na to da je Nikolaj dečak. Često se dešava da malkice hoće da zabušava, pogotovo sada, ali napravili smo takav dogovor da se prvo završe školske obavezice, a da se onda tek može igrati i izaći napolje. Od starta, otkako je krenuo u školu, radi pod posebnim merama, jer je i tada vladala korona, pa se često osetim kao da sedim s njim u školskoj klupi, a ja se trudim da zaista to ne oseti i izvršava obaveze kao da je normalno stanje u svetu", rekla je Nikolina.

Ana Stanić:

"Svakako sam za to da mi dete ide u školu. Onlajn nastava bez interakcije u realnom vremenu po meni nije učinkovita. Glasam za školu dokle god to ne ugrožava ničije zdravlje, a ako mora od kuće, onda bih razmotrila nastavu preko zuma ili sličnih platformi", istakla je Ana.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)