Srbiju je potresla vest o jednogodišnjoj devojčici koja je preminula u snu. Devojčica je, kao i sva ostala deca, spavala u vrtiću "Ivin vozić" koji se nalazi u Zemunu.

Bebica je naprosto preminula u snu, a ovakva smrt deteta nije previše retka.

O sindromu iznenadne smrti deteta se ne govori mnogo, ali se roditelji upozoravaju na postojanje ovakve pojave. 

Naučnici širom sveta pokušavaju da odgonetnu zbog čega dolazi do iznenadne smrti bebe, ali i ističu da se određenim odlukama vezanim za spavanje može znatno smanjiti rizik.

- Spavanje na stomaku nije dobra odluka za bebu, jer postoji veća opasnost od gušenja nego kad beba leži na strani ili leđima. Insistirajte na tome, ne dozvolite da neko drugi odlučuje umesto vas. Neka beba spava u najsigurnijem položaju.

- Bebe takođe ne bi trebalo da spavaju sa roditeljima, jer su istraživanja pokazala da je najveći broj smrtnih slučajeva nastao baš u ovim okolnostima. Ipak, dobra odluka je da krevetac bude u istoj sobi gde spavate, kako bi vam beba uvek bila u vidokrugu. 

- Igračke u bebinom krevecu takođe mogu biti opasne. Višak posteljine, previše jastuka, igračaka koji mogu dovesti do bebinog gušenja takođe nisu dobrodošli u prostoru gde beba spava. 

- Još jedan od rizika je i duvanski dim. Pušenje u trudnoći može dovesti do posledica na bebinom mozgu i poremećenog ritma disanja. Upotreba alkohola i droge u drugom stanju takođe može povećati rizik. 

- Nemojte preterivati ni sa oblačenjem i prekrivanjem. Naravno da bebi treba da bude toplo i da bude prekrivena dok spava. Smatra se da je rizik od iznenadne smrti deteta veći tokom hladnijeg vremena, jer su bebe tada previše ugrejane u snu. Takođe, izbegavajte prekrivanje bebine glave!

- Dojenje smanjuje rizik od SIDS-a. Ukoliko je moguće, dojite svoju bebu.

Pročitajte i...

Zapratite nas i na Instagramu!