Šume su savršene ekološke radionice. Jedno stablo godišnje proizvede kiseonika koliko je potrebno za četvoročlanu porodicu. Čak je uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere i važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika.

Kada je reč o šumovitosti, Srbija je na nivou svetskog proseka, koji iznosi oko 30 odsto (prema poslednjoj nacionalnoj inventuri iz 2006, u Srbiji je pod šumama bilo 29,1% teritorije). Cilj je da se taj procenat podigne na 40 odsto. U proseku, kažu stručnjaci, godišnje se od 5.000 do 7.000 hektara teritorije pošumi, a situacija se znatno popravila u poslednjih pedesetak godina.

Ujedinjeni možemo mnogo

Svesni važnosti šuma, Adria Media Group i dm drogerie markt pokrenuli su prošle godine sa institucionalnim partnerima Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašume“, JP „Srbijašume“, Privrednom komorom Srbije, Pokretom gorana Srbije i Botaničkom baštom „Jevremovac“ projekat pod nazivom „Zasadi drvo“. Ove godine pridružili su nam se Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Srednja šumarska škola u Kraljevu.

Tako ujedinjeni, prošle godine smo samo u jednom danu posadili više od 50.000 sadnica, a za ovu sezonu smo sebi postavili još ambiciozniji cilj: sadićemo na 100 lokacija širom Srbije!

Uključi se i prijavi se za pošumljavanje!

Svoj posed za pošumljavanje možete prijaviti tokom cele godine.

Konkurs Uprave za šume koji je namenjen rasadničarima otvoren je do 19. 10, ali vlasnici zemljišta mogu tokom cele godine prijavljivati svoj posed bilo najbližem rasadniku, bilo najbližoj šumskoj upravi, koja će im pomoći u pronalaženju sadnica, bilo opštinskoj organizaciji Pokreta gorana.

Da biste se prijavili za dobijanje besplatnih sadnica, dovoljno je da ispunite samo dva uslova: da imate zemljište minimalne površine pet ari i da je registrovano kao šumsko ili poljoprivredno za koje je odobrena promena namene u svrhu pošumljavanja.

Do sadnica za pošumljavanje doći ćete veoma lako. Na sajtu Uprave za šume pronađite registrovan šumski rasadnik najbliži vašem posedu. Nakon toga predajte zahtev registrovanom šumskom rasadniku za besplatnu dodelu sadnica i dostavite dokaz o vlasništvu nad zemljištem koje nameravate da pošumite. Na kraju zaključujete ugovor, a nakon toga će vam biti obezbeđen sadni materijal, ukoliko rasadnik ima raspoloživi materijal, kao i uputstva za pravilnu sadnju.

Zvanično uputstvo možete pročitati na ovom linku:

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za šume, Novi Beograd, Omladinskih brigada 1, imejl: office.sume@minpolj.gov.rs

Promo tekst