Osnovcima je danas zvanično prvi dan nove školske godine, ali su prvaci i petaci širom Srbije juče posetili učionice i upoznali se sa učiteljima i razrednim starešinama sa kojima će provesti naredne četiri godine.

Učenici su podeljeni na grupe, po pola odeljenja, a u pratnji roditelja juče su slušali savete nastavnika za početak školske godine u uslovima epidemije koronavirusa. Direktorka beogradske Osnovne škole "Ujedinjene nacije" na Čukarici Vesna Radovanović Penevski ocenila je za Kurir da počinje neobična školska godina, zbog čega je glavna poruka strpljenje i tolerancija za sve.

Fleksibilnost

"Svi moramo da budemo fleksibilni za promene. Mi smo među najvećim školama u Beogradu i u Srbiji, sa skoro 1.500 đaka. Mnogo vremena smo uložili da napravimo prostornu i vremensku kombinaciju kako bi svi đaci dolazili u školu", navodi direktorka i dodaje da su spremno ušli u novu školsku godinu, a da će se nastavno osoblje strpljivo prilagođavati trenutnoj situaciji.

"U ovoj školi za onlajn model nastave opredelilo se manje od sedam odsto učenika, na početku ih je bilo stotinak, a kada su videli da svi kreću u školu, predomislili su se. Potrudili smo se da ispoštujemo preporuke ministarstva, uveli smo nove prostorne kombinacije, pa će za vreme velikih odmora na jedan ulaz izlaziti peti i šesti razred, a sedmi i osmi na drugi ulaz kako da bi se smanjila komunikacija između njih. Mlađi razredi ne moraju da izlaze, oni su u povlašćenom položaju što se naše škole tiče", podvukla je Radovanović Penevski.

Bez panike

Učiteljica OŠ "Ujedinjene nacije" Olivera Borkovac juče je dočekala prvake i njihove roditelje i poželela im uspeh i sreću, poručujući im da će biti i izlazaka u dvorište i nastave na otvorenom. Dodala je da prvacima treba vremena da se prilagode, a pošto im časovi traju po pola sata, fokus treba da bude na srpskom jeziku, matematici i svetu oko nas.

"Ceo razred je pristao da ide na nastavu, niko nije onlajn. Drago mi je zbog toga, jer ništa ne može da zameni nastavu i socijalizaciju, školu i učiteljicu. Molim vas da budete bez panike, i vi i deca, bez straha. Najvažnije je strpljenje i da smo krenuli u školu, sve ćemo drugo lako, pa i maske ćemo nositi", poručila je učiteljica.

Šta nije dozvoljeno u školi:

- Korišćenje mobilnih telefona

- Korišćenje pametnih satova

- Razmenjivanje užine

- Razmenjivanje školske opreme

- Korišćenje tuđih maski

- Korišćenje tuđih sredstava za dezinfekciju

- Roditeljima je zabranjen ulazak u školu

Brojke

-97 odsto roditelja opredelilo se da im deca prate nastavu u školi

-16.500 prvaka kreće ove godine u prvi razred

-30 minuta trajaće časovi u školi

"Rizik od zaražavanja u školama sveden je na najmanju moguću meru, ali u određenoj meri ipak postoji, zbog čega je važno da se poštuju epidemiološke mere", rekao je juče gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić za RTS.

"Deci moramo da objašnjavamo zašto je važno da nose maske, da im dobronamerno skrećemo pažnju na to, a takođe da i sopstvenim primerom to pokazujemo", rekao je on i posavetovao roditelje da je najbolje i optimalno rešenje da deca nose platnene maske jer ostvaruju dovoljnu zaštitu i perive su.

Zapratite nas i na Instagramu!