Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus korona se može preneti preko posteljice na fetus - istraživali su naučnici

Italijanski naučnici radili su temeljno testiranje kako bi ustanovili da li postoji mogućnost prenosa virusa korona sa majke na bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema nalazima novog istraživanja sprovedenog u Italiji, virus korona se može preneti na plod kroz placentu trudnice. Dve bebe koje su rodile žene zaražene virusom covid-19 bile su na rođenju već zaražene, rekao je imunolog Klaudio Fenicia sa Univerziteta u Milanu.

Tokom studije, istraživači su pregledali trideset jednu ženu zaraženu virusom korona koja je bila u kasnijim fazama trudnoće. Temeljno su testirali žene, njihove bebe nakon rođenja, placentu, pupčanu vrpcu, vaginalnu tečnost i majčino mleko i otkrili da su dva novorođenčeta bila pozitivna na koronavirus odmah po rođenju. Antitela pronađena su i u krvi iz pupčane vrpce.

"Naši rezultati pokazuju da se vertikalni prenos dogodio u dva od trideset jednog slučaja", rekao je Fenizia.

"Virus je pronađen u posteljici, krvi u pupčanoj vrpci, u vagini trudnice i u mleku", napisali su istraživači u rezimeu svog rada.

Povezane vesti

Posteljica je bila upaljena, što je znak infekcije. Krv iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi imala je antitela koja su ukazivala na nedavnu infekciju.

"Ove vrste antitela se obično ne prenose sa majke na dete, tako da pokazuju da je fetus bio direktno zaražen", kaže FeniCia.

Srećom, žene su se zarazile u kasnijim fazama trudnoće, tako da je malo verovatno da je virus uticao na razvoj bebe.

Zika virus može preći sa trudnice na nerođeno dete, ponekad uzrokujući ozbiljna oštecenja mozga. HIV, virus koji izaziva AIDS, takođe se može preneti po rođenju.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica