Zahvaljujući naučnim saznanjima o negativnim efektima sunca na našu kožu, mnogima od nas već odavno je jasno da je odgovorno ponašanje na suncu izuzetno značajno za očuvanje našeg zdravlja. Kada su deca u pitanju, zaštita od sunca još je važnija jer je dečja koža tanja i osetljivija od kože odraslih. Pored toga, deca, čak i u današnje doba kada 'sede uz ekrane', ipak više vremena od odraslih provode napolju.

Istraživanja su pokazala da 80% negativnih kumulativnih efekata sunca koža prikupi upravo do 18 godine, a posledice nezaštićenog boravka na suncu, nažalost nisu samo opekotine, već i ozbiljnija oboljenja, koja se iskazuju u kasnijim godinama života.

KRENITE U SUNČANE AVANTURE S CERIJEM! Foto: Promo

UPOZNAJTE CERIJA I PREDSTAVITE GA SVOJOJ DECI

- Ceri živi u Čarobnom vrtu, a njega i njegove drugare na uzbudljivom putu kroz Čarobni vrt čekaju mnogobrojni izazovi i doživljaji.- Cerijev zadatak je da pojede što više šargarepa i pokupi što više dijamanata, da bi do kraja svog puta, gde ga čeju drugari, osvojio što više zvezdica. Da bi u tome uspeo, mora da se uspešno zaštiti od sunca, čije je zračenje u pojedinim periodima dana opasno za njegovo zdravlje. U suprotnom, njegova koža umesto plava postaje ljubičasta i gubi snagu koja mu je potrebna da osvaja poene.- Sunce prati Cerija tokom celog puta kroz Čarobnu šumu. Ali, tokom dana sunce menja rapoloženja– može biti nasmejano ili ljuto. Dok je sunce nasmejano, a to je ujutru kad se Ceri probudi i tokom kasnog popodneva kad sunčevo zračenje nije mnogo jako, Ceri može bezbedno da bude na suncu i juri šargarepe i dijamante koji donose poene. Kada je sunce ljuto, a to je u periodu između 11 sati prepodne i 4 sata popodne kada je sunčevo zračenje jako, važno je da se Ceri, dobro zaštiti od sunca. Za zaštitu su mu, u zavisnosti od toga koliko je sunce „ljuto”, na raspolaganju: šešir, majica sa dugim rukavima, krema i naočare za sunce. Jednim klikom Cerija možete i da sklonite od sunca u hlad šume ili kuće.

Ali, decu nije lako naučiti da se odgovorno ponašaju na suncu. Kada je UV zračenje najviše, u periodu između 11 i 16 časova, i kada bi trebalo da se sklone u hlad, oni bi u park ili šetnju. Kada pokušate da ih ubedite da nose kačket ili majicu sa dugim rukavima, negoduju. Često i odbijaju da se namažu preparatom za zaštitu od sunca ili to ne rade dovoljno redovno.

Igrica za decu "Sunčane avanture" osmišljena je u okviru društveno odgovorne kampanje "Zaštita za sve" sa ciljem da deci na njima razumljiv i atraktivan način prenese saznanja o važnosti i načinima zaštite od sunca. Glavni junak igrice je Ceri, čudesno biće koje mnoga deca doživljavaju kao dinosaurusa, a čiji je zadatak da se zaštiti od sunca - što je bolje zaštićen, Ceri je snažniji i osvaja više poena!

Igrica Sunčane avanture može se besplatno preuzeti sa Google Play i Apple Store prodavnica, a od ove godine unapređena je za jedan nivo. Mnoga deca, od onih najmlađih koja su tek ušla u svet igrica, do onih 'iskusnih igrača' već je obožavaju.

"Igrica je odlična. Ceri je mnogo simpatičan lik, a i njegovi drugari. Ako želiš da osvojiš što više poena fora je da uzimaš što više šargarepe i da trčiš što brže možeš da što duži put pređeš pre nego što sunce postane ljuto. Ako želiš da osvojiš tri zvezdice obrati pažnju na dijamante. Ja sam tako uspela da osvojim dve zvezdice u pet nivoa, a u jednom sam osvojila i sve tri zvezdice," kaže o igrici Sunčane avanture Nina, koja ima 11 godina.

U okviru kampanje "Zaštita za sve", koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ove godine osmišljena je i knjiga "Dete i Sunce". Autor teksta, to jest stihova, u ovoj knjizi je dermatolog dr Milan Bjekić, dok su ilustracije delo našeg poznatog umetnika Dobrosava Boba Živkovića. Napisani jezikom koji je blizak deci, stilom koji se može uporediti sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, stihovi u ovoj knjizi pričaju priče o ljubavi dece i sunca, ali im prenose i dragocene savete o tome kako da rastu zdravo i bezbedno pod suncem.


KRENITE U SUNČANE AVANTURE S CERIJEM! Foto: Promo